Un an fără energie nucleară în Japonia
Japonezii se pregatesc sa sarbatoreasca un moment cu adevarat istoric: pentru prima data, in aproape jumatate de secol, se va marca un an in care energia nucleara nu a fost utilizata in Tara Soarelui Rasare.
Toate cele 48 de reactoare comerciale din Japonia raman inchise. Ultimul dintre acestea, Oi-4, a fost inchis pe 15 septembrie 2013.
In acelasi timp, sprijinul pentru energia regenerabila si dezvoltarea energiei regenerabile au atins apogeul, demonstrand ca Japonia poate sa furnizeze peste 40% din electricitate din surse regenerabile pana in 2020.
Avand in vedere ca este a treia tara din lume cu cel mai mare program nuclear, aniversarea unui an fara energie nucleara pentru Japonia este un moment de sarbatoare si pentru japonezi si o acuzatie fata de esecul industriei nucleare, potrivit Greenpeace Japonia este printre cei mai mari producatori de energie din lume si al patrulea mare consumator.
Colapsul generarii energiei electrice din surse nucleare in Japonia, din ultimul an, este unic in istoria industriei energiei nucleare si in acelasi timp nu a determinat pene de curent.
Pe de alta parte, in 2013, prin aplicarea de masuri de eficienta energetica, Japonia a economisit echivalentul productiei energetice a 13 reactoare nucleare.
Pana la dezastrul nuclear de la Fukushima, in Japonia, functionau 48 de reactoare nucleare care asigurau aproximativ 30% din mixul energetic al acesteia.
In decurs de numai doi ani, deficitul lasat de aceste reactoare a putut fi acoperit cu energie provenind din alte surse, atentia indreptandu-se, in sfarsit, si spre sectorul regenerabil.
“Acest lucru demonstreaza ca, daca in Japonia a fost posibil, avand un consum de energie de zeci de ori mai mare decat Romania, categoric si tara noastra ar putea sa asigure un mix energetic fara a recurge la centrale nucleare si fara a importa energie.
Alte tari, printre care si Romania, ar putea invata o lectie valoroasa: nu este nevoie de un dezastru nuclear pentru a alege o cale mai putin poluanta si periculoasa de a obtine energie”, potrivit lui Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Pana in 2050, aplicand scenariul [R]evolutia Energetica, propus de Greenpeace, Romania ar putea reduce cererea finala de energie cu 40%.
De asemenea, pana in 2050, tara noastra ar putea fi alimentata cu energie regenerabila in proportie de 84%, folosind tehnologia disponibila in prezent.
Sursa: manager.ro