ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un bărbat din India a crescut de unul singur 1.360 de acri de pădure

Jadav Peyeng a dedicat 30 de ani din viața sa pentru a face imposibilul – să crească o pădure.

Jadav Payeng și-a dedicat 30 de ani din viață pentru a face imposibilul - să crească o pădure pe un teren nisipos. După ce bărbatul a văzut cu propriii ochi în copilărie moartea animalelor sălbatice din cauza că nu exista pădure, Jadav a decis ferm să crească singur o junglă. Incredibil, dar în ciuda tuturor prognozelor localnicilor, el a reușit. Acum în rezervația sa trăiesc tigrii bengali, rinocerii și alte specii de animale pe cale de dispariție.

Povestea lui Jadav și a ideei sale de a planta o pădure a început în 1979. Atunci cînd tânărul iubitor de natură avea doar 16 ani, el a văzut șerpi aruncați pe mal. Cînd apa s-a retras, Jadav le-a văzut trupurile moarte. După cum au explicat localnicii, șerpii au murit la  soarele arzător din cauza lipsei de pădure. Jadav a izbucnit în lacrimi și acesta a devenit un moment de cotitură în viața sa. El a decis ferm să crească în acest loc o pădure deasă pentru a doferi o casă multor organisme vii.

În departamentul forestier local, tînărului Jadav i s-a spus că ideea nu este una bună, pentru că era imposibil să crești o pădure pe un teren de nisip. Băiatul s-a întristat, pentru că nimeni nu intenționa să-l ajute. Dar el nu a cedat și a început să-și pună în aplicare planul.

Jadav a început să trăiască pe malul de nisip în izolare completă. Băiatul a plantat semințe de copaci cu mîinile goale și le-a udat dimineața și seara. Acest lucru s-a transformat în opera vieții lui și în curînd au început să apară primele roade ale muncii sale.

La început, în cîțiva ani, pe locul fîșiei de nisip au crescut puieți de bambus. Apoi Payeng a început să planteze copaci. El chiar a mutat furnici roșii în rezervația sale, deși multe l-au înțepat foarte tare pe entuziast. Atunci insectele au influențat într-un mod important proprietățile solului.

Astăzi, pe locul fîșiei de nisip crește o pădure tropicală deasă, o adevărată junglă, în care și-au găsit adăpost nenumărate organisme vii. O diversitate de  floră și faună în care cresc inclusiv specii pe cale de dispariție. Tigrul Regal din Bengal, păsări migratoare, cerbi, elefanți și nu cu mult timp în urmă în rezervație a fost văzut și un rinocer. Dar a fost ucis de braconieri, ceea ce l-a șocat pe Payeng. Căci el tratează toate organismele vii, care și-au găsit refugiu în pădurea cultivată, ca pe propriii copii. "Natura a creat un lanț alimentar. Dar cine, dacă nu noi, ființele superioare, putem proteja animalele de vînătoare?", este supărat Jadav.

Pînă de curînd, puțină lume știa despre bărbatul care a crescut 1.360 de acri de pădure în 30 de ani. El locuia într-o colibă îndepărtată din pădure și abia în 2008 l-a întîlnit întîmplător asistentul unei organizații locale de protecție a pădurilor. El a recunoscut că o istorie similară în orice altă țară demult l-ar fi făcut pe Jadav Payeng un erou.

Oficialii regionali, după ce au aflat despre această poveste uimitoare, au recunoscut eforturile lui Payeng ca fiind remarcabile, dar insuficiente. Însuși Jadav, care a împlinit deja 47 de ani, continuă să trăiască în rezervația sa, pe care a numit-o "Molai". Singur, el a reușit să facă ceea ce părea imposibil.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 04 mai 2022 8:01
Vizualizări: 626

Citiţi de asemenea

Urzica conține o cantitate foarte mare de tot felul de substanțe utile. Vitamine: acid ascorbic, vitaminele din grupa ...
178
Cînd o persoană stă cu picioarele goale pe pămîntul viu, este la fel ca o mamă care-și ține copilul în brațe. Energiile ...
155
Se spune că știința descoperă legi deja existente în univers. Iar asta înseamnă că vindecarea unei persoane prin conșt...
3059
Agenția pentru Eficiență Energetică și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), anunță lansa...
517