ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un bărbat salvează cei mai mari arbori

David Milar se află mereu în căutare – scopul lui este să salveze pădurea din California cu copaci de mamut, numiți sequoia sau sequoiadendron. Acești copaci sînt cei mai mari din lume. Milar este convins că activitatea lui va ajuta la salvarea planetei!

Arborele de California este într-adevăr impresionant!!! Este cel mai înalt copac de pe planetă, ce crește pînă la 100 de metri. Ei au un trunchi cu un diametru de 8 metri și pot trăi peste 2000 de ani. Unii giganți lemnoși, ce trăiesc și astăzi, au apărut pe timpul Imperiului Roman. Vă închipuți cît de unici sînt acești arbori?

Pînă la mijlocul secolului 19, copacii de sequoia au fost destul de răspîndiți în California – pe litoral, pădiroșe de sequoia ocupau o suprafață de circa 8 mii de metri pătrați, începînd cu Big Sur și se întindeau pînă la statul Oregon. Oamenii au conviețuit pașnic cu pădurile. Dar odată cu începutul febrei de aur pădurile au început a fi tăiate! În prezent, doar 5 la sută din pădurile virgine de pe litoral au rămas intacte, iar pe măsură ce planeta se încălzește, se schimbă și condițiile specifice necesare pentru creșterea și dezvoltarea copacilor și aceștia pier… Iar schimbarea florei conduce la schimbarea faunei – animalele por migra spre nord pentru a evita ridicarea temperaturii la sud și modificarea habitatului. Copaci sînt mai puțini, dar David Milar este convins că ar putea să-i păstreze!

În 1991, Milar, care s-a născut în statul Michigan, se afla între viață și moarte – el practic murea din cauza insuficienței renale, dar a reușit să supraviețuiască. Astăzi el este convins că anume această experiență l-a însuflețit la fapte îndreptate spre păstrarea lumii noastre! Misiunea lui de azi constă în colectarea codului genetic al pădurilor de pe litoral și să le acorde ajutor la migrație.

„Eu simt un mare necaz din cauza că în prezent 95% din toată sequoia a fost distrusă. I-am ucis noi, oamenii, iar misiunea noastră este de a-i ajuta. Eu merg în pădure pentru a le spune copacilor că vor face tot ce-mi stă în putere pentru a-i ajuta să supraviețuiască și a restabili fiecare copac ce a pierit”, spune Milar.

Clonîndu-i și răsădindu-i în locurile unde cîndva ei au înflorit, dar au fost tăiați, el nu doar îi înmulțește, ci și îi sădește în locurile unde au mai multe șanse la o viață lungă. Trebuie să ținem minte că anume sequoia este unul dintre cele mai eficiente instrumente de sechestrare e carbonului în lume. Astfel, Milar încearcă să salveze nu doar copacii, dar și întreaga omenire, utilizînd una dintre cele mai impresionante realizări ale naturii pentru ameliorarea situației ecologice în lume.

 

Sursa: Rodovid.md

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
280
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
164
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
273
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
111