ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un camion de 36 de tone circulă în baza hidrogenului

Cu ajutorul tehnologiilor moderne nu este greu de reutilat un motor pe bată de benzină în unul care să funcţioneze cu hidrogen. Acest lucru nu poluează aerul şi reduce extracţia de petrol. Iar acest fapt este important pentru ameliorarea situaţiei ecologice în lume. Există şi alte avantaje cu caracter pur tehnic.

Odată cu sosirea verii, între rampele industriale ale Californiei vor începe să circule semiremorci puternice, din ţevile de eşapament ale căror ies doar aburi. Acesta este Project Portal în acţiune – un proiect experimental, desfăşurat de compania Toyota, funcţionarii şi industriaşii americani.

Din camionul Kenworth cu 8 roţi a fost scos motorul diesel şi înlocuit cu o instalaţie ce funcţionează pe bază de hidrogen în automobilele Toyota Mirai. Au fost adăugate motoare electrice la roţi, au fost perfecţionate alte sisteme şi în final, maşin a demonstrat acelaşi rezultat ca şi în produsul de serie. Masa maximă împreună cu încărcătura este de 36200 kg.

La bordul camionului au fost instalate două elemente de combustibil, un rezervor pentru păstrarea hidrogenului, un acumulator electric de 12 kWt. Însă cel mai mult inginerii de la Toyota se mîndresc cu distanţa parcursă cu o singură încărcare – 322 km. Acesta este un argument forte pentru exploatarea acestor maşini la soluţionarea unor sarcini reale.

După camion, instalaţiile de hidrogen vor fi instalate şi pe autobuze, după care le va veni rîndul transportului de serviciu din garajele companiei.

„Potenţialul hidrogenului, ca combustibil de bază pentru automobilele viitorului este greu de supraestimat”, spun reprezentanţii companiei Toyota. Iar această tehnologie trebuie valorificată în deplină măsură pînă în momentul cînd omenirea se va confrunta cu deficitul de petrol.

Citiţi de asemenea

La 26 septembrie 1991, patru bărbați și patru femei au devenit prizonieri voluntari într-un spațiu imens construit pe pa...
118
Această plantă frumoasă poate fi întîlnită pe străzi și în parcuri în toate orașele lumii, situate în latitudinile sudic...
70
A venit primăvara, natura se trezește, a sosit timpul ca și noi, oamenii, să ne trezim, pentru că și noi facem parte din...
95
Multe lucruri în lumea noastră sînt create special pentru femei, există chiar și plante medicinale pentru sănătatea feme...
175