ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un elefant poate rosti cinci cuvinte în coreană (+Video)
”Bun”, ”nu”, ”șezi”, ”întinde-te” și ”salut” sunt cele cinci cuvinte pe care elefantul mascul Koshik, crescut într-o grădină zoologică din Coreea de Sud le poate rosti, se arată într-un studiu publicat în revista Current Biology.

 

Koshik reușește să rostească aceste cuvinte în coreeană introducîndu-și trompa în gură, pentru a putea emite sunetele asemănătoare vorbirii umane. Elefanții emit de obicei sunete cu o frecvență mult mai joasă decît oamenii, uneori atît de joasă încît urechea umană nu le poate percepe.

Elefantul a devenit faimos după ce a început să imite cuvintele cele mai des auzite de la îngrijitori, înregistrările care au ajuns pe internet atrăgînd atenția Angelei Stoeger, profesor la Universitatea din Viena, care s-a deplasat în Coreea de Sud pentru a studia animalul. Aceasta a făcut înregistrări audio cu elefantul, pe care le-a dat spre ascultare unor coreeni care nu știau despre ce e vorba.

"Le-am cerut să noteze ceea ce aud. Majoritatea au notat și înțeles aceleași cuvinte”, spune profesoara Stoeger.

Cele cinci cuvinte pe care elefantul le poate spune sunt: "annyeong" (salut); "anja" (șezi); "aniya" (nu); "nuwo" (întinde-te) și "choah" (bun).

"Vorbirea umană are două aspecte importante. Unul este frecvența (cît de jos sau înalt este sunetul) și timbrul (calitatea muzicală a vocii). Koshik poate imita ambele aspecte”, a declarat Stoeger, care este uimită de această performanță.

"Dacă luăm în considerare dimensiunile uriașe ale elefantului și diferențele anatomice - are o trompă în loc de buze, un laringe imens - faptul că poate imita vocea umană este cu adevărat remarcabil”.

Totuși, cercetătorii se îndoiesc că elefantul înțelege și conceptele din spatele cuvintelor. Aceștia cred că pachidermul a început să imite cuvintele îngrijitorilor pentru a întări relația cu ei.

De la vîrsta de cinci ani pînă la 12 ani, Koshik a fost singurul elefant de la grădina zoologică ”Everland”, cele mai apropiate ființe de el fiind îngrijitorii.

"Societatea oamenilor a fost singura pe care a cunoscut-o, de aceea credem că Koshik folosește aceste vocalizări pentru a întări relația cu cei apropiați lui, în cazul de față îngrijitorii”.

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 05 noiembrie 2012
Vizualizări: 2261

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
16
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
15
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
83
Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
41