Un nou record pentru producţia de energie eoliană

/ Vizionări: 1588

Дания установила мировой рекорд по выработке ветряной энергии

Anul trecut, Danemarca a fost ţara cu cel mai mare procent de energie eoliană din mixul energetic. A reuşit această performanţă chiar şi cu 2 parcuri eoliene închise, iar, în viitor, autorităţile şi-au propus să asigure cu ajutorul vântului jumătate din necesarul energetic.

În 2015, Danemarca şi-a asigurat 42% din consumul de electricitate cu ajutorul turbinelor sale eoliene, chiar şi în condiţiile în care 2 parcuri eoliene mari au fost închise. Dacă şi acestea ar fi funcţionat, procentul ar fi ajuns la 43,5%.

În Danemarca, va apărea o eco-închisoare
În Danemarca, va apărea o eco-închisoare

Cu toate acestea, este cea mai mare proporţie de energie eoliană din mixul energetic înregistrată până acum de o ţară. Faţă de anul 2014, producţia de energie eoliană în Danemarca a crescut anul trecut cu 3%. Până în 2050, autorităţile şi-au propus să furnizeze jumătătate din cantitatea necesară de electricitate cu ajutorul vântului.

Ministrul danez al Energiei, Utilităţilor şi Climei, Lars Christian Lilleholt, a explicat de ce este importantă performanţa înregistrată:

Să sperăm că Danemarca va servi drept exemplu şi altor ţări, demonstrându-le că e posibil să ai şi politici verzi ambiţioase, prin care să îţi propui să asiguri o mare parte din energie cu ajutorul vântului şi a altor resurse regenerabile, dar şi să garantezi securitatea energetică şi preţuri competitive.

În 2 regiuni ale ţării, respectiv Jutland şi Funen, parcurile eoliene au avut un surplus de energie care ar fi putut asigura consumul locuitorilor pentru încă 60 de zile. În data de 2 septembrie, ţara şi-a asigurat consumul energetic doar din surse regenerabile, iar într-o zi cu vânt din luna iulie, a reuşit să asigure atât propriul consum, cât şi să exporte 40% din ce produsese.

Danemarca vinde energie eoliană Norvegiei, Suediei şi Germaniei şi importă energie hidro din Norvegia şi energie solară din Germania.

 

Sursa: green-report.ro