ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un nou record pentru producţia de energie eoliană

Anul trecut, Danemarca a fost ţara cu cel mai mare procent de energie eoliană din mixul energetic. A reuşit această performanţă chiar şi cu 2 parcuri eoliene închise, iar, în viitor, autorităţile şi-au propus să asigure cu ajutorul vântului jumătate din necesarul energetic.

În 2015, Danemarca şi-a asigurat 42% din consumul de electricitate cu ajutorul turbinelor sale eoliene, chiar şi în condiţiile în care 2 parcuri eoliene mari au fost închise. Dacă şi acestea ar fi funcţionat, procentul ar fi ajuns la 43,5%.

Cu toate acestea, este cea mai mare proporţie de energie eoliană din mixul energetic înregistrată până acum de o ţară. Faţă de anul 2014, producţia de energie eoliană în Danemarca a crescut anul trecut cu 3%. Până în 2050, autorităţile şi-au propus să furnizeze jumătătate din cantitatea necesară de electricitate cu ajutorul vântului.

Ministrul danez al Energiei, Utilităţilor şi Climei, Lars Christian Lilleholt, a explicat de ce este importantă performanţa înregistrată:

Să sperăm că Danemarca va servi drept exemplu şi altor ţări, demonstrându-le că e posibil să ai şi politici verzi ambiţioase, prin care să îţi propui să asiguri o mare parte din energie cu ajutorul vântului şi a altor resurse regenerabile, dar şi să garantezi securitatea energetică şi preţuri competitive.

În 2 regiuni ale ţării, respectiv Jutland şi Funen, parcurile eoliene au avut un surplus de energie care ar fi putut asigura consumul locuitorilor pentru încă 60 de zile. În data de 2 septembrie, ţara şi-a asigurat consumul energetic doar din surse regenerabile, iar într-o zi cu vânt din luna iulie, a reuşit să asigure atât propriul consum, cât şi să exporte 40% din ce produsese.

Danemarca vinde energie eoliană Norvegiei, Suediei şi Germaniei şi importă energie hidro din Norvegia şi energie solară din Germania.

 

Sursa: green-report.ro

Sâmbătă, 23 ianuarie 2016
Vizualizări: 829

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
10
Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
84
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
267
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
58