Un savant japonez a obținut Premiul Nobel pentru că a demonstrat folosul înfometării, ca proces de distrugere a gunoiului intercelular și de întinerire a organismului

/ Vizionări: 3800

Un savant japonez a obținut Premiul Nobel pentru că a demonstrat folosul înfometării, ca proces de distrugere a gunoiului intercelular și de întinerire a organismului

Yoshinori Ohsumi este un cercetător în biologia celulară din Japonia care a cîștigat premiul Nobel în domeniul fiziologiei și medicinei.

Savantul nipon a primit premiul pentru „descoperirea mecanismului autofagiei” – procesul de distrugere a toxinelor intercelulare și de întinerire.

Activitatea lui în domeniul medicinei reprezintă o importanță majoră pentru a înțelege cum celulele organismelor vii își înlătură singure componentele deteriorate, prevenind astfel apariția maladiilor grave.

Cu alte cuvinte, autofagia este un proces de procesare a părților inutile ale celulelor, așa-zisul „gunoi”. Acest proces este tradus direct ca „autoconsum”.

Procesul de autofagie, cînd celulele se debarasează de anumite părți inutile, iar organismul, în general, de celule moarte, este caracteristică organismelor vii, inclusiv și al nostru.

Datorită autofagiei, celula se purifică de infecția și de toxinele adunate în ea. Cînd organismul este stresat, de exemplu, ține foame, autofagia începe să funcționeze mai intens.

În perioada abstinenței alimentare, celula produce energie din contul resurselor sale interne – din deșeurile acumulate și din bacteriile patogene.

Autofagia protejează organismul de îmbătrînirea prematură, deoarece cu ajutorul acestui mecanism organismul creează celule noi, scoate din organism proteine defecte și elementele intercelulare distruse.

Descoperirea laureatului confirmă: înfometarea și postul sînt folositoare – organismul într-adevăr se purifică.