ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un savant japonez a obținut Premiul Nobel pentru că a demonstrat folosul înfometării, ca proces de distrugere a gunoiului intercelular și de întinerire a organismului

Yoshinori Ohsumi este un cercetător în biologia celulară din Japonia care a cîștigat premiul Nobel în domeniul fiziologiei și medicinei.

Savantul nipon a primit premiul pentru „descoperirea mecanismului autofagiei” – procesul de distrugere a toxinelor intercelulare și de întinerire.

Activitatea lui în domeniul medicinei reprezintă o importanță majoră pentru a înțelege cum celulele organismelor vii își înlătură singure componentele deteriorate, prevenind astfel apariția maladiilor grave.

Cu alte cuvinte, autofagia este un proces de procesare a părților inutile ale celulelor, așa-zisul „gunoi”. Acest proces este tradus direct ca „autoconsum”.

Procesul de autofagie, cînd celulele se debarasează de anumite părți inutile, iar organismul, în general, de celule moarte, este caracteristică organismelor vii, inclusiv și al nostru.

Datorită autofagiei, celula se purifică de infecția și de toxinele adunate în ea. Cînd organismul este stresat, de exemplu, ține foame, autofagia începe să funcționeze mai intens.

În perioada abstinenței alimentare, celula produce energie din contul resurselor sale interne – din deșeurile acumulate și din bacteriile patogene.

Autofagia protejează organismul de îmbătrînirea prematură, deoarece cu ajutorul acestui mecanism organismul creează celule noi, scoate din organism proteine defecte și elementele intercelulare distruse.

Descoperirea laureatului confirmă: înfometarea și postul sînt folositoare – organismul într-adevăr se purifică.

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
149
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
118
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
119
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
139