ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un strat de ţelină în două ore




 

Am procurat un teren de pământ, în primul an acesta ne-a întîmpinat cu un covor vesel de păpădii înflorite. Foștii proprietari nu au săpat terenul trei ani la rînd şi nici nu au sădit nimic. Bunica ‒ vecina ni s-a plîns, "Sectorul e plin cu buruieni, va trebui să-l lucraţi din greu pentru a putea sădi ceva pe el. Cît de multe buruieni! Da și pentru a săpa această pîrloagă aveţi nevoie de un efort destul de mare".

 

Iar nouă ne creştea inima la vederea unei astfel de frumuseţi vii
 

Simţim că acest pămînt în cei trei ani, cît nu a fost deranjat de hîrleţ și alte instrumente, a început să se trezească la viaţă, a început să respire. Păpădiile şi ciulinii au muncit destul, cedînd locul multitudinii de ierburi de cîmp, care au drenat solul cu rădăcinile sale viguroase la cîţiva metri adîncime, l-au hrănit cu un strat bun de materie organică de la suprafaţa solului, frunzele moarte au acoperit solul, păstrînd umiditatea. Iar sub frunzele acestea mişună şi gospodăresc tot felul de creaturi vii: gîndaci, miriapode, viermi, furnici ‒ fiecare este ocupat cu munca lui.


Privind mai atent, am descoperit printre păpădii pătlagina, sunătoarea, muşeţelul, coada şoricelului, menta şi multe alte ierburi. Avem deja în gradină mai mult de jumătate de plante folositoare, care cresc din abundenţă, nici nu e nevoie să le plantezi. Doar adună-le şi usucă-le și iată poftim ierburi de infuzii pentru toate necesităţile.

 

Mai ‒ e timpul semănatului
 

Luna mai e în toi, e timpul de a termina semănatul şi răsăditul. Iar noi nici n-am început măcar. Cum oare să creştem roade printre de buruieni?

Săpatul şi prăşitul o să ne ia, probabil, o săptămînă ori două. Şi vine deja luna iunie.

Stînd pe gînduri un pic, am luat o săpăligă cu tăiş plat, am marcat sectorul pe straturi cu lățimea de 40 și 60 cm, am lăsat cărăruşe, ca să fie comod să treci cu căruciorul. Am obţinut 8 straturi. Și într-o oră fără grabă le-am săpat uşor înlăturînd cu grijă buruienile, fără să mă adîncesc în sol mai mult de 5 cm.

Грядка сельдерея — за два часа

Săpăligă cu tăişul plat - pentru retezarea buruienilor, secării și ridichii de ulei (folosită ca îngrăşămînt pentru prelucrarea solurilor grele)

 

 

Am sădit pe straturi morcovi, salată verde şi alte ierburi și rădăcinoase. Pe stratul lăsat pentru ardei şi roşii, am împrăştiat seminţe de ridiche de ulei că să nu stea spaţiul gol. Am mai plantat un strat de ţelină-rădăcini.


Prăşirea straturilor ne-a luat vreo 10 minute, ne-a ajutat aici cultivatorul "Strij".

Грядка сельдерея — за два часа

Cultivatorul "Strij" - un instrument simplu pentru afînarea și tăierea buruienilor.

 

Spațiul gol dintre straturi - răsadul e încă mic, atunci cînd va mai crește puţin - am decis să ne ocupăm de ceapă. Și am sădit pe tot perimetrul seminţe de ceapă. Iar pentru ca buruienile să nu înăbuşe țelina și ca să nu udăm stratul, l-am acoperit cu iarbă. Iar pentru ca plantele să capete cît mai repede vigoare, le-am hrănit cu o soluţie de îngrăşăminte (cu infuzii de plante şi soluţia „Sieanie-3”).

 

Infuzia din plante se prepară astfel:
 

Un butoi de 30 l se umple cu iarbă iarba tocată mărunt (buruieni), se adaugă un pahar de „Sieanie-3” şi 1,5 pahar de zahăr (dulceaţă veche). Puteți adăuga 0,5 kg de gunoi de grajd, coteţ ( de la cai pui, cai, vite) și 1,5 pahare de cenuşă de lemne trecută prin sită.

Adăugaţi apă, amestecaţi, acoperiţi cu un capac. Infuzia trebuie lăsată la macerat aproximativ o săptămână (dacă e frig mai mult), amestecîndu-se periodic.

Infuzia gata poate fi folosită timp de o lună. Pentru a alimenta plantele se dizolvă 1 pahar de infuzie la o căldare cu apă. Din iarba fermentată se obţine o biomasă, care se pune între rîndurile straturilor de legume.

 

Dar ţelina unde-i?
 

În acest mod, plantînd şi îngrijind întreaga noastră gradină, nu ne-am arătat mult timp. Am apărut, pe neaşteptate, după o lună, spre sfîrșitul lunii iunie. Iar vecina, zărind mașina noastră, a venit să ne viziteze, să vadă cum ne mai merge pe locul nou, să ne întrebe, dacă nu avem nevoie de vreun ajutor.

— Demult nu v-aţi arătat.
— Da, ne-a fost dor de grădină.
— Aţi hotărît anul acesta să nu plantaţi nimic? — a întrebat vecina, arătînd cu mîna în direcţia straturilor noastre.
— De ce, noi am sădit de toate. Iată morcovul, iată verdeaţa creşte, acolo sînt roşiile şi ardeii, iar acesta este stratul cu ceapă şi ţelină.
— Ei, vorbă, unde vă este ţelina, numai păpădii, atîta tot.
— Acuşi vă demonstrez. Şi iau cultivatorul „Strij”. Timp de 10 minute am tăiat toate buruienile, a mai rămas doar să le aranjez printre rînduri pentru ca să servească drept biomasă (îngrăşămînt).


Iar încă peste 2-3 săptămîni de alimentare cu biomasă a devenit clar, unde e rîndul de ţelină şi unde e cel de ceapă.

Грядка сельдерея — за два часа

 

Am scos ceapa în august. Iar luna octombrie ne-a bucurat cu aşa rădăcini de ţelină! 

 

Грядка сельдерея — за два часа

 

În timp ce scoteam ţelina am decis să calculăm cît timp am cheltuit pentru a avea grijă de straturi, am rămas uimiţi, pe toată durata verii nu mai mult de vreo două ore.

 

Autori: Olegsandri și Liubovi

 

 

Sursa: vashe-plodorodie.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 05 mai 2013 10:02
Vizualizări: 4553

Citiţi de asemenea

Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
34
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
42
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
146
Sfinxurile au jucat un rol important în lumea antică, dacă ne luăm după numeroasele lor sculpturi și reprezentări. Sfinx...
54