ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un veteran fără picioare în vîrstă de 70 de ani a sădit în 19 ani 17.000 de copaci (+Foto)

Un veteran chinez care și-a pierdut ambele picioare din cauza unei boli, a plantat în 19 ani peste 17.000 de copaci pe un munte cîndva fără vegetație...

Ma Sanxiao, în vîrstă de 70 de ani, a creat de la zero o pădure deasă folosind o lopată, o sapa și voința sa de fier. Acest om cu membrele inferioare amputate a început să sădească copaci în 2000 pentru a-și întoarce datoriile, dar acum el crede că acesta este un mod de a trezi societatea.

El spune: „Deși nu am două picioare, iar posibilitățile mele sînt limitate, atîta timp cît voi trăi, voi continua să plantez copaci”.

Ma trăiește în satul Mayu în provincia nordică Hebei. La vârsta de 20 de ani, el s-a alăturat unui detașament din provincia Fujian pentru a deveni cercetaș militar.

Trei ani mai tîrziu, el a căpătat o infecție în timpul unei operațiuni și a început să dezvolte sepsis, o afecțiune care poate pune viața în pericol. Din cauza bolii, el a trebuit să demisioneze în 1974. La început a lucrat ca profesor, apoi ca fermier. În 1984, boala provocat o inflamație a piciorului drept, ceea ce a dus la amputarea în 1985 a piciorului.

În anul următor, aceeași inflamație a apărut și la piciorul drept. Pentru a-i salva piciorul stîng, familia a împrumutat peste 200.000 de yuani (22.780 de lire sterline) pentru a plăti facturile medicale. Din păcate, medicii nu au reușit să-i salveze piciorul stîng la fel amputîndu-i-l în 2004.

Din 2000, Ma a început să sădească copaci pentru a achita împrumuturile uriașe pentru tratament. Soldatul pensionar iese din casă la ora 5 înainte de răsăritul soarelui pentru a sădi copaci pe muntele situat în partea de vest a satului său, în lanțil muntos Taihan. Își ia cu el mîncare și petrece întreaga zi în singur în pustietate.

Domnul Ma merge cu un tuk-tuk de acasă pînă la munte. De îndată ce ajunge pe teritoriul unde vrea să sădească copaci, își scoate protezele, îmbracă mănuși groase și se tîrăște cu uneltele sale pînă la destinația finală.

Plantarea copacilor nu este o sarcină ușoară pentru o persoană tînără și sănătoasă din punct de vedere fizic, ca să nu mai vorbim de un pensionar cu teinvalidit. Ma spune că a suferit mai multe răni grave, după ce a căzut în văi adînci în timpul plimbărilor sale.

Ma a spus că la început planta copaci pentru a-i vinde și a-și întreține familia. În 2008, mass-media chineză i-a spus povestea, iar guvernul i-a acordat asistență financiară. Dar chiar și după aceasta, bărbatul și-a continuat eforturile, pentru că „a decis să răsplătească societatea și să mulțumească guvernului pentru ajutor”.

El spune că se simte protejat și împămîntat atunci cînd petrece timpul cu copacii. „Pentru mine aceștia nu sînt copaci. Eu îi consider soldați pe care îi conduc. Ei mă fac să mă simt foarte mulțumit. Și atîta timp cît voi trăi, voi planta copaci pentru generațiile viitoare".

Dar voi ați plantat măcar un copac?

70-летний безногий ветеран посадил за 19 лет 17 000 деревьев (+Фото)

70-летний безногий ветеран посадил за 19 лет 17 000 деревьев (+Фото)

70-летний безногий ветеран посадил за 19 лет 17 000 деревьев (+Фото)

70-летний безногий ветеран посадил за 19 лет 17 000 деревьев (+Фото)

Citiţi de asemenea

Puteți să o încercați în caz de angină, precum și să o beți doar pentru prefilaxie...Pentru a prepara tinctura de ghim...
98
Copacii de măslin de 6.000 de ani din Bhopal, Liban, sînt cei mai vechi măslini din lume...
89
Viorica Cosmetic s-a alaturat campaniei naționale de prevenire a cancerului de col uterin “Păstrează sănătatea. Fă testu...
207
Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
801