Un viitor alternativ – traiul în moșie de familie

/ Vizionări: 3556

 

Mutarea noastră cu traiul de la oraș la moșie semăna cu pregătirea de un concediu foarte lung – unul de viață. Am finisat toate treburile și chestiile care ne-ar putea deranja, ne-am gândit unde am dori să locuim împreună cu copil, cu ce să ne ocupăm; am căutat variante, am discutat, am planificat. Deși mutarea, ca atare, s-a produs foarte rapid. A fost ca și cum te pregătești de o călătorie – am pus hainele în valize, am închis toate electrocasnicele, am stat așteptând și iată – ne-au sunat că trebuie să ieșim și să plecăm.

Un kazah de origine cehă a crescut o pădure în stepă (+Foto)
Un kazah de origine cehă a crescut o pădure în stepă (+Foto)

Iar când am ajuns la fața locului, totul a năvălit peste noi. Renovarea casei învechite – refacerea podelelor, construirea sobei, tencuiala pereților, instalarea ferestrelor și ușilor. Am avut o mulțime de muncă, chiar prea multă pentru noi – niște orășeni care rareori lucraseră cu mâinile și rareori luaseră decizii independente. Atunci ne-am dat seama că cea mai mare provocare pentru noi sunt convingerile noastre. Pentru a trăi pe pământ, trebuie să gândim altfel. Sesizarea ce trebuie de făcut și când, în funcție de situație, vine cu timpul, iar timp l-am avut foarte puțin, și iarna deja bătea la ușă. Și așa, în grabă și zăpăcire am făcut o mulțime de greșeli, pentru care pe urmă regretam, "Cum am putut face așa gafe? E atât de evident!"

În primul rând, trebuia să decidem care sunt prioritățile noastre - grădina, casa sau banii (câștigul). Când locuiți la oraș, o întreagă rețea de deservire are grijă de Dvs, chiar și dacă nu faceți nimic (servicii comunale, comerciale, de transport, de stat, etc.) – puteți sta locului de luni de zile, dacă aveți bani. Iar aici te confrunți cu sine însuși, față în față, și vezi toate slăbiciunile și neputințele sale. Uneori ni se părea că acest scop - viață autonomă pe pământ - nu este unul realizabil pentru noi. Însă atunci când gândești mai rezonabil și renunți de bună voie la toate cele de prisos (de exemplu, la consum excesiv, căci cel mai apropiat magazin se află la trei kilometri de casă) îți vine o înțelegere că o astfel de viață e atât de simplă și corectă! Și așa am ajuns treptat la minimalism conștient în toate celea – în relații, uz casnic, alimentare, consum. Aceasta a consolidat foarte mult conștiința și existența noastră. Am devenit mai relaxați și încrezuți în propriul viitor.

În al doilea rând, de-a lungul anilor am revizuit multe dintre opiniile și convingerile noastre asupra vieții în moșie de familie. Actuală a devenit întrebarea despre destinul uman. Aproape în fiecare zi ne întrebam: "Cine suntem? De ce ducem un astfel de trai? Ce viitor ne așteaptă pe noi și pe urmașii noștri? Ce ar trebui să facem?"

De la oraș la moșie – locuitorii megapolurilor își construiesc moșii de familie în câmp gol
De la oraș la moșie – locuitorii megapolurilor își construiesc moșii de familie în câmp gol

Și aceste întrebări, în mare parte, ne-au eliberat de o mulțime de acțiuni și mișcări inutile, am oprit furnicarea și am încetat să trăim după șablon. Am început să ne ocupăm cu ceea ce ne inspiră. Facem multe experimente, încercăm, studiem practicile și metodele de autodezvoltare. Am făcut multe greșeli, din care apoi am tras concluzii pentru realizări viitoare :) Scriem articole, ne împărtășim experiența, filmăm video educative și înregistrăm prelegeri tematice. Toate acestea ne oferă o înțelegere mai profundă a ceea ce facem aici, pe Pământ.

Moșia familiei reprezintă un mediu natural și sănătos. Omul ar trebui să trăiască pe pământ, dacă tinde să ajungă până la adânci bătrâneți. Chiar dacă va trebui să renunțe la "confortul și bunurile civilizației" pentru care e nevoit să plătească atât de mult.

Este uimitor când ceea ce mănânci depinde doar de tine. E uimitor când îți obții hrana direct din natură, fără vânzători și intermediari. E uimitor când fericirea ta și a copiilor tăi nu depinde de convingeri și minciuni, impuse de societate. E uimitor de a vedea, auzi și chiar absorbi spațiul viu alcătuit din plante și ființe, în schimb de ”a admira” de zi cu zi betonul și asfaltul, știind că este ceva nefiresc și nenatural.

Așezarea compusă din moșii de familie «Blagodatnoe» (Video)

Am ajuns la concluzia că mutarea de la oraș este, într-o anumită măsură, o rebeliune sănătoasă împotriva mediului social, economic, cultural și a altor, moderne. Situația actuală duce oamenii doar la auto-distrugere. Viitorul pare incert, iar anume acum e o vreme minunată, când o mulțime de oameni pe ici și colo crează lumi alternative, fie și mici - varietatea și diversitatea a modelelor de moșii de familie e foarte mare. E o tendință ce ne bucură. Mai mult ca atât, fiecare își crează viața așa cum vede și simte - reeșind din situația sa, bun-simț și o nouă viziune asupra viitorului. Copiii din astfel de așezări, din moșii de familie sunt viitorii locuitori ai Pământului, oameni cu o viziune nouă.

Rațiunea e inseparabilă de natură, e de ajuns doar ca oamenii să-și restabilească legătura armonioasă cu ea. Există o alternativă a vieții de azi - e viața naturală în casa sa proprie, în moșia sa, într-o comunitate cu oamenii cugetați și conștienți, cu bun-simț și cinste".


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.