Unde sunt cele mai mari paduri din lume?
La ora actuala, cand defrisarile contribuie din plin la accelerarea procesului de incalzire globala, la aridizarea solului si la alunecari de teren, plus degradarea calitatii aerului, importanta marilor paduri ale planetei este sinonima cu supravietuirea omului si chiar a vietii per total, pe planeta noastra.
In mod cumva surprizator pentru multi oameni, cele mai mari paduri nu sunt cele din zonele ecuatoriale si tropicale. Cu alte cuvinte, nici macar uriasul bazin impadurit al Amazonului nu gazduieste cele mai intinse paduri din lume.
De fapt, cele mai mari paduri din lume sunt imensele taigale din zona boreala a Eurasiei.
Marginita la nord de tundrele arctice si la sud de munti si deserturi, taigaua este de fapt cel mai mare biom terestru, mai ales daca luam in consideratie si padurile boreale din Alaska si Canada. Aceasta uriasa padure este compusa in principal din conifere, adica din diverse specii de brazi, molizi si zade. Taigaua (cuvant de origine rusa) acopera in Eurasia, o mare parte din Suedia, Finlanda, Norvegia, iar in interiorul granitei Federatiei Ruse, padurile se intind din Karelia de-a lungul intregii Siberii pana pe malul Pacificului. Taigaua acopera si nordul Kazahstanului, Mongoliei, precum si Insula Hokkaido din Japonia.
In taiga traiesc circa 300 specii de pasari, peste 1.000 specii de plante si multe specii de mamifere precum lupi, ursi bruni, tigri siberieni, rasi, cervide, castori si alte rozatoare, carnivore mici cu blana pretioasa si alte vietuitoare importante pentru ecosistemul global.
Conform estimarii specialistilor, taigaua din Eurasia si America de Nord acopera in prezent o suprafata de circa 10,7 milioane kilometri patrati.
Din nefericire, la ora actuala acest biom vital pentru sanatatea planetei este serioa amenintat de taierile abuzive de copaci. Dupa caderea Uniunii Sovietice, au cazut si restrictiile de export al lemnului catre tarile occidentale, asa ca in climatul volatil si absenta legilor din Rusia post-comunista, defrisarile uriase reprezinta cel mai mare pericol la adresa taiagalei siberiene. Nici in Canada, lucrurile nu stau mai bine, caci aici doar 8% din suprafata padurii boreale este complet protejata de lege in fata taietorilor de lemne.
Un alt pericol major la adresa taigalei consta in accelerarea incalzirii globale, caci acest biom a experimentat unele dintre cele mai mari cresteri de temperartura de pe Terra. Aceasta situatie poate duce la schimbari ireversivile ale biomului boreal prin favorizarea aparitiei si dezvoltarii stepelor, campiilor si al padurilor de foioase.
Alt pericol adus de incalzirea globala este reprezentat de cresterea exploziva a numarului insectelor daunatoare pentru copaci, situatie cu consecinte nedorite pentru viitorul celor mai mari paduri din lume.
Sursa: ecomagazin.ro