Uscarea cedrului siberian ar putea lăsa taigaua fără pădure

/ Vizionări: 4064

Увядание сибирского кедра может оставить тайгу без леса

Pădurile din cedru de lîngă lacul Baikal riscă să dispară. Din cauza încălzirii globale și tăierile masive, copacii au fost atacați de un boală, ce a căpătat caracter de virus. Zonele afectate cuprind peste 5 mii de hectare în zona de vest.

Din an în an, în aceste păduri, viața dispare: nu sunt nuci, pomușoare, animalele flămînde părăsesc pădurea. Problema pădurilor de cedru nu a apărut brusc. Copacii se usucă și mor timp de zeci de ani. Savanții și pădurarii au doar bănuieli privind cauzele acestui fenomen, deoarece pînă în prezent nu a fost stabilită boala ce afectează copacii.

Eco-trasee noi pentru turişti vor apărea în Rezervaţia Baikal din Buriatia
Eco-trasee noi pentru turişti vor apărea în Rezervaţia Baikal din Buriatia

Nucile nu se culeg deja de 10 ani, pădurea de cedru moare. Eu cred că în 3-5 ani, cedrul siberian va dispare, susține arendașul pădurii Nicolai Parfenov.

Anterior, principalul dăunător în aceste locuri era molia siberiană. Iar acum, potrivit experților, cedrul este afectate de hidropizia bacteriană. Principala cauză – seceta și incendiile, precum și intervenția mecanică a omului.

„Cedrul bolnav a infectat întregul ecosistem. Apele freatice dispar, deoarece dispare pădurea. Rîurile și rîulețele se usucă, animalele pleacă, nivelul lacului Baikal scade, vă dați seama și singuri, lumea animală la fel este afectată”, spune conducătorul proiectului, activistul Ecaterina Uderevskaia.

Lacul Baikal va fi transformat într-un laborator seismologic
Lacul Baikal va fi transformat într-un laborator seismologic

„Astăzi, sunt necesare măsuri sanitare de asanare, iar pentru aceasta e nevoie de decizii la nivel federal din partea Rosleshoz, care doar colectează datele statistice privind sectoarele afectate de pădure, dar nu întreprinde nimic. De aceea, de această problemă se ocupă doar organele silvice teritoriale”, spune coordonatorul grupului de monitorizare ecologică și protecție a pădurii, Serghei Apanovici.

„Anul trecut, am efectuat zborudi deasupra țării cu avionul, primăvara am zburat în Irkutsck, iar vara în Nahodka și imaginile pe care le-am văzut în taiga și pe rîu m-au marcat personal. Din avion se vede că în vest nu există taiga. Începînd cu Barnaulul, mai ales. Sunt bucăți verzi, amestecate cu bucăți uscate și arse. Ca o tablă de șah. Uneori terenurile galbene sunt mai numeroase decît cele verzi. Acum, cînd priviți harta verde a Siberiei și a Orientului Îndepărtați, nu credeți, e o iluzie”, Valeria Bukina.

Marile rîuri apar ca niște vene dezgolite. Pe toată suprafața, toate rîurile de după Ural curg izolate de păduri. Tăierile masive de-a lungul malurilor, late cît 2-3 albii ale rîului, din ambele părți. Iată sursa de perturbare a echilibrului rîurilor și a îmbolnăvirii pădurilor. Iar bacteriile sunt sanitari, ele doar își fac treaba. Prezența lor demonstrează că lupta s-a dat și că pădurile de cedru au cedat, deoarece nu mai pot ajunge apa cu rădăcinile lor scurte.

 

 

Sursa: rodovid.me