ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Utilizarea cînepii, ca resursă principală pentru crearea mai multor produse

Planta cannabis sativa (apropo, se traduce ca "cînepă utilă") este una dintre cele mai uimitoare și, în plus, ea ne poate oferi tot ceea de ce acem nevoie pentru a supraviețui pe această planetă. Din ea putem produce alimente, hîrtie, pînză, plastic...

Cînepa în comparație cu bumbacul

Principala "utilizare" a cînepii este OPORTUNITĂȚILE sale TEXTILE nelimitate. Fibrele de cînepă se disting prin rezistența lor, rezistența la putrezire atunci cînd stă mai mult timp în apă și, de aceea, a servit încă din timpurile străvechi ca cel mai bun material pentru frînghii, corzi, unelte de pescuit, saci, prelate și pînză. Însuși cuvantul englezesc canvas (panză) provine din cuvîntul olandez "cînepă".

Fibrele din cînepă sînt de 10 ori mai trainice decît bumbacul și pot fi folosite la fabricarea tuturor tipurilor de îmbrăcăminte. În plus, țesătura de cînepă este mult mai benefică pentru piele decît bumbacul îmbibat cu substanțe chimice.

Aici trebuie de remarcat faptul că acum foarte multe țesături nu mai pot fi numite naturale. De exemplu, oile nu mai sînt tunse, ca mai înainte, manual, dar se stropesc cu substanțe chimice speciale, provocînd astfel căderea părului. Și bumbacul a început să fie colectat cu ajutorul chimiei: douăzeci și cinci de dușuri de pesticide - și frunzele cad singure. Dar și pentru cultivarea bumbacului este nevoie de o cantitate imensă de pesticide (50% în SUA este pulverizat pe bumbac!). Înlocuirea bumbacului cu cînepa va reduce semnificaativ utilizarea lor - cînepa are puțini inamici-insecte.

În plus, bumbacul crește doar întro climă cald și necesită cantități mari de apă. Cînepa nu are nevoie de multă umiditate și crește, în general, oriunde, fără a mai menționa faptul că este de trei pînă la patru ori mai bună decît bumbacul din punct de vedere al randamentului.

La fel, din cînepă colectată de pe un hectar, se poate obține de patru ori mai multă hîrtie decît de la copacii crescuți pe acelați teritoriu. Hîrtia de cînepă nu necesită albire cu clor (un produs advers al acestui proces este dioxina, una dintre cele mai toxice substanțe, care otrăvește mai apoi rîurile și mările). Se spune că dolari și acum sînt fabricați din hîrtie de cînepă. Însă americanii nu recunosc acest lucru.

Mașina-minune

Din semințele de cînepă și tulpini, pot fi produs cărbune, metanol (alcool din lemn), metan și benzină, care, în procesul de ardere, nu vor produce sulf, care provoacă ploi acide și substanțe chimice care poluează aerul.

Cărbunele rezultat poate fi ars la centralele electrice în loc de cel obișnuit, metanolul este un bun carburant pentru automobile, acum el este folosit pentru mașinile de curse. O altă modalitate de a obține combustibil este utilizarea uleiului de semințe. Unele motoare diesel pot funcționa pe ulei pur de cînepă.

Una dintre numeroasele aplicații ale cînepii - materialele de construcție. Planta poate fi utilizată la fabricarea plăcilor presate sau a plasticului în bază celulozei din pulpa sa. Bioplasticele nu sînt o noutate. Încă în 1930, Henry Ford a făcut din ele carcasa mașinii, care, apropo, funcționa pe combustibilii de cînepă.

Mîncare vindecătoare

Cînepa este menționat în aproape toate celebrele cărți medicale din secolele trecute. Aceasta este de obicei enumerată printre remediile universale care vindecă multe boli. Lista de boli în care utilizarea buruienii este eficientă include: scleroza multiplă, cancerul, SIDA, glaucomul, depresia, epilepsia, migrenele, astmul, durerea severă, distonia, tulburările de somn și multe alte boli mai puțin grave.

În plus, cînepa poate fi o sursă ideală de hrană pentru oameni. Semințele acestei plante conțin aceeași cantitate de proteină ca boabele de soia și sînt ușor de digerat.

Datorită proprietăților de hidratare a uleiului de cînepă, pot fi făcute șampoane și produse cosmetice.

Avantajele cînepei pot fi, de asemenea, atribuite faptului că această plantă transformă foarte rapid dioxidul de carbon în oxigen. Cînepa absoarbe dioxidul de carbon de la trei pînă la patru ori mai rapid decît copacii de foioase.

Dar de ce o astfel de plantă de neînlocuit este cunoscută acum doar ca un drog?

CÎNEPA REVINE

Deci toate discuțiile despre faptul precum că cînepa este un drog dăunător- este o ficțiune a capitaliștilor răi. Cînepa a fost interzisă deoarece a reprezentat o amenințare serioasă la adresa industriei prelucrătoare a lemnului și a fibrelor sintetice recent descoperite, care au fost patentate și, de aceea, sînt mai profitabile decît cînepa. Dar și mai tîrziu nu a existat nici un motiv de a o legaliza - petrolul ieftin a cucerit lumea...

În ceea ce privește proprietățile narcotice ale cînepii, doar subspecia sa indiană de canabis Indica le posedă pe deplin. Și nu acesta nu este chiar un drog, ci un halucinogen ușor, la drept vorbind. Apropo, Uniunea Sovietică nu a cruțat fonduri pentru selecția unei cînepi fără substanță narcotică și a obținut un mare succes în acest sens. Doar că despre acest lucru nu este profitabil de vorbit cu voce tare.

Cu toate acestea, în ultima vreme, cînd inviolabilitatea lumii construită pe petrol, s-a mișcat, totuși, există speranță că cînepa va renaște. Deși foarte încet, cînepa își resatbilește locul de onoare. Cererea pentru deferite produse din cînepă a dus la creștera suprafațelor cultivate din Europa, crește rapid și numărul de magazine care vînd haine și alte produse din cînepă. În unele țări, cînepa a fost legalizată în calitate de medicament.

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
270
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
121
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
163
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
99