ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Uu singur războinic pe cîmpul de luptă! Cum un fermier din Udmurtia a reînviat satul natal (+VIDEO)

Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofitabil în anii '80, el a fost distrus în totalitate. Alexandr Korepanov, care s-a născut în acest sat, revenind din armată, a văzut un cîmp curat în locul casei sale. Atunci, el a luat o decizie foarte importantă, care i-a schimbat întreaga viață:

- Bunicul meu s-a născut aici, pe acest pămînt, eu pur și simplu nu mi-am putut permite ca aceste pămînturi pe care le-au dezvoltat, să rămînă în păragină.

Așa a început renașterea satului Muvîr.

Alexandr Korepanov a construit în cîmp prima casă. Timp de mai mulți ani, el se ocupa cu silvicultura, creștea oi, prelucra pămîntul.

"Struți erau, da. Aceasta afost o  mișcare vicleană pentru a atrage atenție", zîmbește fermierul.

În ultimii ani, Alexandr Korepanov a trecut la bovine. Din banii proprii, el a construit o fermă, iar cu ajutorul  unui grant cîștigat de la Ministerul Agriculturii din Udmurtia a echipat-o și a cumpărat o sută de vaci.

"Cu restul banilopr din grant am cumpărat două tractoare, am construit o conductă de lapte, un răcitor", - spune agricultorul.

În prezent, Muvîr sînt 10 gospodării, dintre care două se construiesc. Din banii săi, Alexandr Korepanov a construit o conductă de apă și drumul care duce spre sat. Și lîngă locul unde a decis să reînvie satul natal Muvîr, fermierul a ridicat o capelă  în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe învingătorul. Un preot paroh vine să oficieze slujbe acolo de cîteva ori pe an.

Pe 900 ha a gospodăriei agricole a lui Alexandr Korepanov muncesc 19 persoane. Despre ei, bărbatul spune că ar merge cu îndrăzneală cu fiecare în misuni de recunoaștere:

- Atît timp cît există oameni ca Filipov Roman și bărbați care lucrează pămîntul în vremuri atît de grele, Rusia noastră nu poate fi învinsă.

Planul de viitor al fermierului este de a renaște gospodăria piscicolă, să construiască o altă fermă pentru 100 de capete de bovine și să lansăze Direcția agroturistică.

Olga Konstantinova

 Один в поле воин! Как фермер из Удмуртии возродил родную деревню (+Видео)

Citiţi de asemenea

Festivalul Au Gust, în colaborare muzicală cu Ministerul Subculturii, cu susținerea Primăriei or. Durlești și a Oficiul...
295
Intr-o suburbie din Moscova am cunoscut un om uimitor - Vladimir Timofeevici. El are 85 de ani si este crudivor. Am ci...
23903
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
2211
04 august, Chișinău. Agenția pentru Eficiență Energetică anunță încheierea Caravanei Moldova Eco Energetică, lansată în ...
134