ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Uzina de module solare din Astana
În Astana, a fost deschisă uzina de module fotovoltaice - panouri solare care produc energie electrică.

 

Întreprinderea Astana Solar, a constituit a treia etapă finală a proiectului major KazPV, prin care în Kazahstan, se creează o linie industrială de producere complet integrată a surselor de energie regenerabilă. Lansarea liniei a fost prezentată de președintele ţării, Nursultan Nazarbayev, care a vizualizat în detalii întregul proces de producție a panourilor solare.

Astfel de uzine, cum ar fi aceasta, sunt puţine în CSI. În țara vecină, Rusia, celulele solare sunt fabricate la doar câteva întreprinderi. Iar, Kazahstanul, face parte din ţările în care, producerii surselor alternative de energie, i se acordă o atenţie în creştere.

 

Zharkîn Jangaziev, director general adjunct la Astana Solar:

- Capacitatea uzinei constituie 50 MW pe an, în termeni de cantitate acest lucru este echivalent cu 217 000 de celule pe an. Module solare pot genera energie electrică pentru procesul de producție, acest lucru este benefic în special, pentru zonele în care nu există curent electric constant, iar trasarea rețelelor electrice este neprofitabilă.

Această uzină reprezintă faza finală a proiectului tehnologic KazPV. În oraşul Uştobe-Taldî din regiunea Kurgan, din nisipul de cuarț se obţine siliciul metalurgic, deci, materia primă este pe deplin kazahă. În prezent, în oraşul Usti-Kamenogorsk, se construieşte o fabrică pentru producerea celulelor fotovoltaice - a doua etapă și după toate acestea în Astana, se vor produce panouri solare finite.

 

Veaceslav Sovietski, directorul general al întreprinderii Astana Solar:

-Implementarea reală a economiei diversificate este cel mai înalt nivel, al cincilea nivel al proiectului , cel de prelucrare. Produsul este întrebat, competitiv, de o calitate excelentă şi va fi în cerere atât pe piețele interne, cât și cele externe, în prezent astfel de comenzi sunt deja, disponibile.
Specialiştii au descris detaliat pentru şeful statului, Nursultan Nazarbayev, cum va funcționa uzina. Costul proiectului - 5 miliarde de tenge. Proiectul este pus în aplicare de două părți - compania națională "Kazatomprom" și Comisariatul francez de energie alternativă, în conformitate cu acordurile încheiate în urma vizitei oficiale a președintelui Kazahstanului în Franța, în toamna anului 2010.

 

Nursultan Nazarbayev, președintele Kazahstanului:

- Când vorbim despre industrializare, în primul rînd, înţelegem inovații, aşa ceva la noi în Kazahstan nu a fost. Dvs sunteţi muncitori ai primului obiect, care produce module solare. Viitorul aparţine economiei "verde" , am ales acest subiect privind noi forme de energie pentru "EXPO-2017", ne pregătim deja, pentru acest eveniment.

Președintele a constatat că astfel de tehnologii deocamdată nu sunt în măsură să înlocuiască petrolul și gazele naturale, dar ar trebui să se aspire la acest lucru.

- Companiile care vor lucra pe această energie, vor fi cele mai avansate. Dacă vom produce astfel de panouri, plus energia eoliană, atunci pe întinderile din Kazahstan, vom obţine un câștig imens, deoarece nu vom trage cabluri pentru reţelele electrice. Mai ales este vorba de agricultură, lângă o fântână se pot creşte mii de oi, păşunile noastre sunt mari, dar din cauza lipsei de apă, nu putem lucra. Realizarea proiectului este un lucru mare, o revoluţie, viitorul aparţine inovaţiilor care fac parte de știință și sunt efectuate de experții de noua clasă. Sunteţi astfel de specialiști, oameni de înaltă calificare care lucrează cu energia curată. Aici, nu-i nici cărbune, nici fum, nici gaze, însă energie electrică se produce.

 

Abdikerim Otîzbaev, şeful de schimb al angajaţilor:

- Într-un schimb vor munci 28 de persoane – toţi angajaţii au studii superioare, cu o instruire în Kazahstan și peste hotare. Toţi suntem mândri că lucrăm la această uzină care are un mare viitor.

Uzina planifică să iasă la o capacitatea de producție completă în 2013. Vor fi angajate 175 de persoane – multe dintre ele au făcut studii în străinătate.

 

Askar Omurtaev, inginer tehnolog:

- Întregul proces de producţie se bazează pe energiea verde, nu avem deșeuri, emisii, totul este curat, noi toți lucrăm în mănuși, soarele este sursa veșnică de energie.

 

Olivier Soben, șeful adjunct al proiectului Semco Engineering (Franța):

- Caracterul unic al acestui proiect constă în faptul că aici nu este vorba doar de un simplu transfer al tehnologiilor, noi nu vindem pur şi simplu echipamente, ci împărtășim din experiența noastră, din cunoştinţele noastre. Tot ce compania noastră a dezvoltat pe parcursul multor ani se transmite specialiştilor kazahi și vom lucra împreună şi în continuare.

În Kazahstan, sursele de energie alternativă produc doar 0,5% din totalul energiei consumate. Până în 2020, această cifră ar trebui să ajungă la 3%. În Germania, cifra constituie 25%. Producția acestei întreprinderi unice este în cerere în diverse industrii - de la iluminatul stradal până la asigurarea de urgență cu energie a obiectelor sociale, cum ar fi spitale și școli. Parțial pe energie alternativă funcţionează și uzina însăşi.

 

 

Sursa: cleandex.ru

 

Miercuri, 09 ianuarie 2013
Vizualizări: 1846

Citiţi de asemenea

Fotograful Scott Franks a filmat un scurtmetraj cu denumirea "Jocul semințelor".În film este afișată lupta de zi cu zi a...
47
Înainte de a începe să îmbunătățești lumea, de trei ori uită-te la propria casă.Proverb chinezesc...
119
Prima dată, mucusul în organismul nostru se formează încă în copilărie atunci cînd mîncăm ceva fiert...Pe măsură ce cr...
204
Din 1993, Departamentul de Pompieri din Australia lansează calendare caritabile.În acest an, toate fondurile din vînzare...
184