ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Valea Surselor și complexul megalitic misterios (+Foto)

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de 6 metri și un diametru de 70 de metri, amplasat pe o terasă de mal a râului Pşenaho (Pșinaco, ceea ce înseamnă "Valea Surselor").

Este o structură complexă, alcătuită din dolmen și un coridor de piatră care se întinde dincolo de tumul. În timpul solstițiului de vară, de pe vârful tumulului se poate vedea răsăritul soarelui între cele două vârfuri ale muntelui "Doi Frați". În apropierea tumulului se află un cerc misterios cu un diametru de 6 metri.

Construcția este oficial datată din mileniul al treilea î.Hr. Complexul ar putea fi fost nu doar un loc de cult, ci și un observator astronomic antic. Legenda poporului adigheean spune că în casele uimitoare din plăci de piatră locuiau pitici, iar casele le-au fost construite de giganti.

Complexul megalitic include un dolmen imens, cu un diametru de șase metri, precum și un dolmen fals cu portal. Încă o enigmă este sanctuarul care anterior se afla în locul dolmenului, înconjurat de mai multe rânduri de inele. De obicei, oamenii din acea perioadă înconjurau mormintele cu astfel de inele de piatră, dar la Pșinaco toate gropile de mormânt au fost umplute cu pietre, fără a fi descoperite oase umane.

În plus, dolmenul însuși era înconjurat de ziduri în formă de cerc, înalte de trei metri. Pentru a intra în el, era necesar să te strecoare printr-un coridor mic, orientat strict de la nord-est la sud-vest și terminat cu o cameră mică.

Templul Soarelui a fost descoperit de arheologul M.K. Teshev în anul 1979. Sub tumul, oamenii de știință au descoperit un dolmen, dar neobișnuit la Pșinaco I nu era dolmenul în sine, ci întregul șir de construcții legate de el. În primul rând, pe locul pe care ulterior a fost construit dolmenul, încă din al treilea mileniu î.Hr. exista un sanctuar. Acesta a fost înconjurat de inele de piatră speciale. De obicei, populația de atunci înconjura construcțiile funerare cu astfel de "crômlech"-uri. Cu toate acestea, la Pșinaco nu au fost găsite urme ale înmormântării. Au fost gropi de mormânt, dar s-au dovedit a fi umplute cu pietre. De ce și de ce, nu este clar pentru nimeni.

Dar cel mai uimitor lucru era că dolmenul era înconjurat de o construcție circulară cu pereți cu o grosime de 1,8 metri și o înălțime de 3 metri. Probabil, anticii constructori au vrut să ridice o structură cu cupolă. Se pare că dolmenul a fost plasat într-o construcție ce amintește de o sferă. Este posibil ca constructorii dolmenului să fi vrut să stabilească o legătură între lumea de jos și sfera cerească. În acest sens, tumulul Pșinaco seamănă foarte mult cu celebrul complex megalitic englezesc Stonehenge.

Dar sfera misterioasă nu este totul. Sub întregul tumul, de la intrarea în dolmen, a fost săpat un coridor-tunel destul de larg și înalt.  Pare să fie orientat destul de precis de la nord-est la sud-vest. Prin acest tunel, oamenii pătrundeau în dolmen, deschideau mufa și, probabil, efectuau acțiuni rituale sau astronomice. Pe cărbunele găsit la intrare, s-a reușit să se stabilească momentul când ultima dată a fost aprins focul. Acest lucru s-a întâmplat acum 2340 de ani î.Hr.

Nu mai există nicio altă construcție sub tumul Pșinaco care să se asemenea cu detalii. În total, sunt cunoscute patru construcții megalitice sub tumul. Una este în Newgrange, Irlanda, cealaltă este în Erdehoi, Danemarca, a treia este în Alcalar, Portugalia și a patra este Los Millares, Spania. Toate acestea sunt unite de un coridor care duce la o cameră funerară boltită, dar niciuna dintre ele nu are un dolmen.

Excavațiile au continuat până în 1985, iar complexul a fost pregătit pentru muzeificare. Cu toate acestea, în prezent, construcția inițială a Templului Soarelui este aproape complet distrusă, iar locația turistică în sine este conservată.


ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 24 aprilie 2024 18:53
Vizualizări: 365

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
152
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
125
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
115
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
317