ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Valoarea nutritivă ridicată a produselor organice nu a fost confirmată




 

 

Potrivit unui nou studiu, alimentele organice nu sunt mai hrănitoare decît cele cultivate în mod obișnuit și este foarte probabil, că acestea sunt contaminate de anumite bacterii. Cu toate acestea, există mai puţine şanse ca produsele organice să conţină reziduuri de pesticide şi de bacterii rezistente la antibiotice, comparativ cu alternativele tradiţionale.

 

Deși practicile agricole diferă, plantele organice sunt de obicei, cultivate fără utilizarea pesticidelor sau îngrășămintelor industriale, printr-o metodă organică, animalelor crescute organic nu le sunt administrate regulat antibiotice sau hormoni de creştere. De obicei, alimentele ecologice nu conțin organisme modificate genetic.

Consumatorii cumpără alimentele ecologice din diferite motive, de exemplu, se presupune că aceste produse sunt mai sigure și mai hrănitoare decît produsele cultivate în mod obișnuit. Dar, beneficiile acestui tip de alimente pentru sănătate rămân neclare.

"Scopul nostru a fost de a înțelege diferența dintre nivelurile de contaminare și de valoare nutritivă între alimentele organice și convenționale", - spune cercetătoarea, dr. Crystal Smith-Spangler.

Deși, prețurile sunt diferite, consumatorii sunt gata să plătească aproape dublu pentru alimentele ecologice, în comparație cu cele convenţionale.

 

Ce au descoperit cercetătorii

Smith-Spangler şi colegii ei, au analizat datele rezultate din mai mult de 200 de studii în care au fost comparate nivelurile de valoare nutritivă și de contaminare a alimentelor organice și convenționale, cum ar fi fructele, legumele, cerealele, carnea de animale și de păsăre, lapte și ouă.

În ceea ce privește conţinutul vitaminelor, oamenii de ştiinţă nu au găsit nici-o diferenţă semnificativa între aceste produse.

"În ciuda convingerii larg răspîndite că produsele alimentare organice sunt mult mai hrănitoare decît alternativele convenționale, noi nu am găsit nici-o dovadă justificată pentru această opinie", - scriu savanţii.

 

Повышенная питательность органических продуктов не подтверждена 

 

Este o probabilitate aproape egală de contaminare a alimentelor organice și convenționale cu bacterii patogene, cum ar fi E. coli si salmonella. Aproximativ 7 la sută din produsele organice şi 6 la sută din alimentele convenţionale au fost contaminate cu E. coli. În ceea ce privește puii de găină, 35 la sută din probele organice şi 34 la sută din probele convenționale au cuprins bacterii de salmonella.

Dar, în ceea ce privește conţinutul pesticidelor şi rezistența la antibiotice, alimentele organice și convenționale sunt foarte diferite. Cercetătorii au descoperit reziduuri de pesticide la 7 la sută din probe de produse alimentare ecologice, comparativ cu 38 la sută din probe de produse convenționale. În general, riscul prezenţei pesticidelor în produsele alimentare organice a fost cu 30 la sută mai mic decît într-o hrană convenţională.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că de obicei carnea de pui și de porc are mai des cu 33 la sută bacterii rezistente la trei sau mai multe antibiotice.

"Datele privind pesticidele și bacteriile rezistente la antibiotice sunt justificate și vorbesc în favoarea alimentelor organice", - a declarat Charles Benbrook, un specialist de frunte al Centrului de materie organică, Colorado, Statele Unite ale Americii, care este implicat în promovarea alimentelor și agriculturii organice.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au văzut nici-o diferență între produsele organice și convenționale în privinţa probabilităţii de realizare a celui mai înalt nivel acceptabil de pesticide. Riscul de a depăși acest nivel este scăzut în ambele tipuri de produse.

 

Ce înseamnă acest lucru

Experții au discutat întrebarea privind utilizarea constantă a antibioticelor în zootehnie. Influența lor asupra apariției de infecții rezistente la antibiotice la oameni rămâne deocamdată neclară. Cel mai probabil motiv pentru formarea unor astfel de infecţii, este supra-utilizarea antibioticelor în medicina umană, consideră oamenii de ştiinţă.

Din acest studiu se poate concluziona care metodă de agricultură este mai bună, deși oamenii de știință nu pot vedea unele negative asociate cu agricultura organică, ceea ce nu poate fi spus despre modul de creștere al alimentelor convenţionale.

Deși, informațiile obţinute prezintă interes, ele sunt departe de a fi determinate. Este puțin probabil că există studii despre grupuri de oameni care ar consuma numai alimente organice și prin urmare, este greu de înțeles relevanța clinică a datelor.

Cercetările viitoare ar trebui să fie îndreptate pentru a clarifica întrebarea dacă reducerea reziduurilor de pesticide în alimentele organice îmbunătățeşte cu adevărat sănătatea umană, în special, a femeilor gravide și a copiilor.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 17 septembrie 2012 14:02
Vizualizări: 2366

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329