Vânătorii de miere din Nepal (+Foto)
Fotograful și călătorul britanic Andrew Newey a reușit să facă cadre uluitoare care reflectă tradiția veche și periculoasă a popoarelor Gurugngi - vânătoarea pentru miere.
De două ori pe an, Gurungngi urcă pe stânci în partea centrală a Nepalului și încep o adevărată vânătoare pentru miere. Ei folosesc aceleași instrumente ca și strămoșii lor - scările din frânghii împletite de mână și prăjinile lungi din bambus ascuțite, pe care ei le folosesc pentru a despica faguri de miere și le pune în coșuri suspendate.
Procesul de colectare al mierii pentru Gurungngi este un întreg ritual, care este trecut de la generație la generație. În primul rând, se plătește un tribut albinelor: vânătorii se roagă și donează orez, flori și fructe. Femeile nu sunt admise la această afacere responsabilă, înainte lor chiar li se interzicea să vizioneze colectarea mierii, dar cu dezvoltarea businessului turistic bărbații Gurungngi s-au schimbat și s-au îmbunat, permițând turiștilor curioși, atât de sex feminin, cât și de masculin, să asiste la colectarea mierii pentru o mică taxă.
După rugăciuni fierbinți vânătorii aprind focul și cu ajutorul fumului dau afară albinele din "căsuțele" lor, apoi bărbații urcă pe scări și începe colectarea mierii.
Pericolul de a cădea este o nimic toată în comparație cu faptul că ei trebuie să ia mierea de la cele mai mari albine din lume. Albinele Himalaya ajung la 7 cm în lungime și au un caracter foarte dur și agresiv. Datorită rodotoxinei conținute în Rhododendronul alb atât de iubit de albinele, mierea de primăvară are un efect amețitor, pentru ce este extrem de apreciată în Japonia, Coreea și China.
Stâncile înalte protejează stupii de prădători și contribuie la faptul că lumina soarelui încălzește liber căsuțele albinelor.