ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vârsta cea fericită – 103 de ani 

 

 

Hedda Bolgar are 103 ani. De la 14 ani Hedda e vegetariană. Ea este psiholog practicant.

Hedda Bolgar locuiește singură în casa sa din Los Angeles, primește pacienții 20 de ore pe săptămână. Ține prelegeri, participă la diferite conferințe. Într-un cuvânt, Hedda este o femeie californiană inteligentă, vioaie și de succes care trăiește o viață independentă și foarte activă.
Și nu ar fi nimic deosebit dacă...

Hedda și-a primit diploma la Viena în 1936. Profesorii săi erau psihanaliști "Cercului din Viena", urmașii și apropiații lui Sigmund Freud. Experiența sa de lucru în domeniul sănătății psihologice este mai mult de 75 de ani.

La moment Hedda are o mulțime de pacienți. Unii dintre ei sunt în vârstă. "Am o pacientă de 91 de ani. E atât de fericită că poate să comunice cu un terapeut mai în vârstă. Căci i se pare că tinerii nu-i pot înțelege problemele. Și cred că, în mare parte, ea are dreptate".

Zilnic Hedda ajută pacienții să se înțeleagă și să se simtă mai bine. Prin urmare, ea sincer se miră de ce ar trebui să iasă la pensie.

Capacitatea de muncă, claritatea și ageritatea mentală a Heddei sunt uimitoare. Involuntar te gândești: poate că Hedda practică metode speciale anti-îmbătrânire?

"Știți, - ne răspunde ea în mod serios, - ultimii 80 de ani fac foarte puțin sport".

Ce-i drept, cu un an în urmă (la 101 ani) Hedda s-a interesat de yoga, și acum la ea acasă vine un antrenor.

Secretul ei nu este în activitatea fizică. Potrivit Heddei Bolgar, pentru a ajunge până la adânci bătrâneți, trebuie să te alimentezi corect (ea e vegetariană de la 14 ani), să-ți împlinești somnul și, cel mai important, să accepți ceea ce se întâmplă fără a-ți bate mult capul de probleme. Mai ales dacă acestea nici nu s-au întâmplat.

"Oricum nu știți ce se va întâmpla cu voi în viitor. Pe cine din prieteni sau apropiați îi veți pierde, cu ce o să vă molipsiți, ce necazuri veți păți. Temerile voastre nu neapărat vor deveni realitate - mai degrabă invers. Prin urmare, nu are rost să vă faceți griji în avans. Trebuie să vă bucurați de viață și să nu vă gândiți la rău".

Hedda spune că pentru a-și asigura sănătatea mintală la vârstă adultă ar trebui să înțelegem că anii aduc nu doar pierderi, dar, de asemenea, și avantaje. "Oamenii vorbesc mult despre ceea ce pierdem cu vârsta, și uită despre ceea ce dobândim. Nu e corect. Cu anii devenim mai independenți, învățăm să înțelegem mai bine pe noi înșine, ne facem mai puțin îngrijorați. Vârsta ne oferă o oportunitate excelentă de a reflecta asupra vieții sale, de a-și ierta deciziile și faptele greșite și de a scăpa de sentimentul de vină.

Hedda are o atitudine calmă față de moarte. Desigur, la fel ca noi toți, ea ar dori ca acolo să existe o oarecare continuare. Dar în orice caz Hedda nu ar vrea să se nască din nou. Nu-i place ideea de reîncarnare. De ce? Deoarece copiii sunt supuși și foarte dependenți, iar Hedda nu ar mai vrea să depindă de cineva – chiar și în viața ulterioară.

Iată câteva reguli de viață de la Hedda Bolgar:

- Nu are rost să vă faceți griji despre aceea ce încă nu s-a întâmplat. Aproape toate temerile noastre sunt exagerate și în cea mai mare parte nefondate. Ceea de ce ne este frică, niciodată nu se întâmplă de fapt.

- Atașamentul față de obiceiuri și circumstanțe ne împiedică. Este greu, dar trebuie să scăpăm de acesta.

- Majoritatea problemelor au cât efect negativ, atât și un potențial pozitiv.

- Ar trebui să depindem cât mai puțin de opiniile altcuiva. Oricum cineva te va condamna pentru cum arăți, ce faci, în ce crezi. În acest sens este ușor să ai peste o sută de ani - nimeni nu încearcă să te învețe să trăiești.

- Să-i ajutați pe oameni, în special pe cei apropiați și dragi este o mare fericire. Nu neglijați acest lucru.

- Cel mai greu în viață e să pierdem pe cineva. Însă și cu cei încetați din viață putem păstra un dialog imaginar. Soțul meu a murit când aveam 63, dar și pînă azi eu ”stau de vorbă” cu el.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 08 octombrie 2014 9:11
Vizualizări: 2173

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
387
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
480
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
419