ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vedere superficială

El petrecea o oră pe drum până la serviciu și o oră înapoi. Cu troleibuzul. Cum s-ar zice, de la un capăt la altul. Asta era pe atunci, când în oraș nu erau ambuteiaje.

La început – cam vreo jumătate de an – se uita în gol pe fereastră. Apoi s-a gândit că pierde timpul degeaba. Și, dintr-un motiv oarecare, a început să învețe limba franceză. De ce anume franceza? Nici el nu știa. A luat un manual de autodidact. Apoi înregistrări cu exerciții de fonetică. Pe casetă.

Locuia într-un cartier și lucra în altul. Metroul a apărut mai târziu. Iar înainte, doar troleibuz și numai troleibuz. Te așezai pe o bancă, ca să nu te împingă lumea, și mergeai. Plictisitor. Până la exasperare. Dar când înveți ceva, timpul trece mai repede.

A mers cu troleibuzul douăzeci de ani – ca o singură zi. Și s-a pensionat. Pentru că venise vremea de pensie.

Acasă nu era plictiseală: apăruse internetul. Și putea să-și perfecționeze franceza.

După aceea, el și soția s-au mutat la sat. Se săturaseră de oraș. Apartamentul l-au lăsat fiului căsătorit. Iar ei au plecat la natură.

Casa era bună. Două camere cu o intrare comună. Și, dintr-un motiv anume, încă o cameră – cu altă intrare. Așa au vrut părinții lor. Poate că au făcut intenționat un salon separat.

Au făcut o grădină. Și el, fost funcționar orășenesc, semăna cu un simplu țăran de la sat. Se bărbierea o dată la trei-patru zile. Purta pantaloni vechi băgați în cizme, uneori galoshes negre pe picioarele goale, iar pe umeri cămăși decolorate. Pentru că la sat nu aveai unde să te aranjezi.

În casă era gaz. Și o instalație de apă curentă de vară în curte. Straturi de legume și un mic grup de găini – se putea trăi bine.

Nu era timp de plictiseală. Pentru că un om rațional și adecvat își găsește mereu de lucru. Niciodată nu stă fără treabă. Doar uneori, când era obosit. Sau după o baie.

Cunoscuți din oraș au sunat. L-au rugat să închirieze camera pentru niște prieteni de-ai lor. Un cuplu din Moscova. Foarte inteligenți. El a fost de acord.

Au apărut chiriași. Oameni politicoși, educați. Le-a plăcut camera. Și satul, de asemenea, le-a plăcut. Bărbatul ieșea în curte cu un laptop și scria ceva. Două sau trei ore. Pe iarbă – câteva cărți de referință. Iar soția lui picta.

Cu acuarelă. Și strada satului, și găinile, și tufele de iarbă de lângă gard.

El scria ceva, ea picta. Seara plecau la plimbare. Cu gazdele nu interacționau. Doar din când în când, legat de treburi gospodărești.

Oameni foarte politicoși și educați. Era o plăcere să te uiți la ei. Pentru că aveau cultură, rafinament și eleganță.

Într-o zi, el tăia urzicile din curte. Iar chiriașii ieșiseră să stea pe bancă. Deodată a auzit vorbindu-se franceza. Totul i s-a prăbușit înăuntru, apoi s-a ridicat din nou – de bucurie. Și s-a apropiat intenționat de cei care vorbeau, ca să asculte și să se bucure. Și să discute – neapărat să discute!

Doamna artistă zice: „Uită-te la acest țăran. Toată viața lui cosește urzici și iarna stă plictisit la fereastră. Și nu are nevoie de nimic. Un tip primitiv de la țară. Uită-te la el: barba nebărbierită, cămașa veche și cizmele. Timpul s-a oprit pentru el. Probabil din secolul al XIX-lea.”

Iar soțul scriitor răspunde: „Da, iar noi vorbim tot despre problemele spirituale. Tot despre ele. Căutările eterne ale sensului care ne scapă.”

Stăpânul casei și-a lăsat coasa, și-a șters mâinile de pantaloni și a spus în franceză: „Nu căutați sensul acolo. Nu e în aroganță și în mândrie. Nu a fost și nu va fi niciodată.”

Avea o pronunție bună. Și nu făcea greșeli în vorbire. Știa că nu făcea. Nu voia să vadă cum s-au albăstrit, cum li s-au alungit fețele. Au fugit după el, s-au agitat. Și întrebări, întrebări: „Cine sunteți? Ce fel de om sunteți?”

Iar el s-a întors și a spus. Din nou în franceză: „Sunt un decembrist exilat. Țarul Nicolae m-a trimis în exil. Pentru participarea la revolta decembristă. Și uite, din secolul al XIX-lea – sunt aici. Vara cosesc urzici. Iarna stau plictisit la fereastră.”

Georgi Jarkoi

ABONAȚI-VĂ
Joi, 12 septembrie 2024 9:00
Vizualizări: 195

Citiţi de asemenea

Președintele nostru dorește să planteze multe păduri și a propus un program foarte frumos, dar deocamdată plantează de d...
129
Conștientizarea, abilitatea de a trăi în momentul prezent și de a observa toate detaliile este cheia unei vieți fericite...
167
"Pelinul ajută la curățarea "atmosferei" nu doar de murdăria mentală, ci și de influențele străine, care nu au legătură ...
148
O sigiliu cilindric din Mesopotamia, din perioada Uruk, aproximativ 4100-3000 î.Hr. Pe acesta sunt înfățișate scene de l...
255