ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vesela din material plastic — fiţi atenţi! PP, PS, PET, PEHD. Marcarea. Descifrarea.Vesela din material plastic - fiţi atenţi!  PP, PS, PET, PEHD. Marcarea. Descifrarea

 

 

Pahare de unică folosinţă din plastic ar trebui să fie tratate cu prudenţă. Dacă pe le sunt  imprimate literele latine PS, înseamnă că recipientul este făcut din polistiren. Băuturi reci din ele puteţi bea, dar ceaiul fierbinte sau cafeaua (cu o temperatură de 70 şi mai sus) nu merită. Acelaşi efect veţi obţine dacă într-un pahar de polistiren veţi turna băutură alcoolică, cum ar fi vodcă. Stiren, care se acumulează în organism, stimulează dezvoltarea cirozei hepatice.

Tacâmuri din polipropilenă sunt mai sigure (etichetarea PP). Ele rezistă la temperaturi până la 100 de grade. Însă medicii nu recomandă acest lucru - aveţi posibilitatea să defectaţi rinichii şi chiar să provocaţi orbirea din cauza fenolului.

În cazul în care marcajul pe plastic lipseşte, puteţi distinge PS de la  PP prin atingere: polistiren scârţâie şi se rupe, polipropilena se îndoaie.

Pentru a contribui la reciclarea produselor de unică folosinţă, în 1988, Societatea industriei de mase plastice a dezvoltat un sistem de marcare pentru toate tipurile de plastic şi coduri de identificare. Marcarea plasticului se formează din 3 săgeţi într-un triunghi cu o cifră care reprezintă tipul de material plastic:

PET sau PETE - tereftalat de polietilenă. De obicei, se foloseşte pentru sticle de apă minerală, băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe, ambalaj, blister (ambalaj din material plastic- trad.), tapiţerie. Aceste materiale plastice sunt potenţial periculoase pentru uz alimentar.

PEHD sau HDPE - polietilena de înaltă densitate. Unele sticle, recipiente, în general, un ambalaj semi-rigid. Sunt considerate sigure pentru uz alimentar.

PVC - policlorura de vinil. Este folosită pentru ţevi, tuburi, mobilier de grădină, acoperitoare de podea, profile pentru ferestre, jaluzele, sticle cu detergent şi muşama. Material este potenţial periculos pentru uz alimentar, deoarece poate să conţină dioxine, bisfenol A, mercur, cadmiu, etc.

LDPE şi PEBD - polietilena de densitate joasă. Prelate, saci de gunoi, pelicule şi capacităţi flexibile. Sunt considerate sigure pentru uz alimentar.

PP - polipropilena. Se utilizează în industria automobilelor (echipamente, bare de protecţie), în fabricarea jucăriilor, precum şi în industria alimentară, în principal, pentru fabricarea ambalajelor. Se consideră sigură pentru uz alimentar.

PS - polistiren. Se utilizează la fabricarea plăcilor de izolare pentru clădiri, ambalajelor alimentare, tacâmurilor şi paharelor, cutiilor CD si altor pachete (peliculă pentru uz alimentar şi spuma pentru construcţii, jucării, ustensile, pixuri şi aşa mai departe. Materialul este potenţial periculos, în special, în cazul arderii, deoarece conţine stiren.

OTHER sau O - altele. Acest grup include orice alt material plastic, care nu poate fi inclus în grupul precedent. Policarbonat nu este toxic pentru mediul înconjurător.


Marcaj pe vase de plastic.


PS – în compusul vaselor este prezent polistiren. Acest fel de veselă poate fi folosit pentru produse alimentare, dar numai cele rece. La contact cu alimente fierbinte eliberează stiren toxic. În caz de contact cu alcool emană formaldehidă / fenol. Rămâne doar să încercăm să omorâm toţi chelnerii, care vând cafeaua în plastic în cafenele studenţeşti.

PP – cel mai inofensiv material plastic. Dar nu se recomandă pentru alcool. În general, toate plasticele emit ceva în alcool.
Acest simbol înseamnă că în compusul vaselor este PP. Acest plastic poate fi folosit pentru băuturi şi alimente calde, aşa că se pare, un hamburger puteţi transporta.

Toate materialele plastice sunt dăunătoare, chiar şi cele destinate pentru alimente fierbinte. Dar noi singuri trebuie să hotărâm: să bem cafea din pahare de plastic sau nu, să servim masa în plăci din materialul plastic sau nu.

Un triunghi este semnul de materiale reciclabile. Trei săgeţi indică ciclu: crearea-utilizarea- eliminarea. Cifrele care sunt marcate în interiorul săgeţilor denotă tipul de material plastic:

1-19 - material plastic;
20-39 - hârtie şi carton;
40-49 - metal;
50-59 - lemn;
60-69 - ţesături şi textile;
70-79 - sticlă.

O pictogramă cu o furculiţă şi un pahar, pur şi simplu, înseamnă că vasele sunt adecvate pentru contact cu produsele alimentare. Acesta poate fi şi negat, pentru ce şi se utilizează.

 

 

Sursa: zelife.ruSâmbătă, 26 noiembrie 2011
Vizualizări: 38409

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
39
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
79
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
189
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
73