ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vîdrele de mare vor salva Pămîntul de încălzirea globală




 

 

Toata umanitatea este preocupată de încălzire globală și ia măsuri de combatere. Cu toate acestea, ele nu sunt prea eficiente. Concentrația de dioxid de carbon în atmosferă este în continuă creştere, precum și temperatura.

 

Care este motivul eficienței scăzute a eforturilor umane? Oare se va găsi cineva sau ceva pe Pămînt pentru a opri încălzirea? Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Californiană din Santa Cruz, au decis să studieze mai atent un mamifer simpatic - vîdra de mare.

 

Морские выдры спасут Землю от глобального потепления 

 

S-a aflat că populația vîdrelor de mare "ține în frîu" aricii de mare, acest fapt asigură creşterea pădurilor subacvatice de plante marine – laminaria - care pot absorbi în mod eficient dioxidul de carbon. Plantele răspîndite prea mult, cînd nu sunt amenințate de aricii de mare, pot absorbi de 12 ori mai mult dioxid de carbon, decît atunci cînd populația vîdrelor de mare este puţin numeroasă.

Teoria cercetătorilor conduşi de profesorii Chris Wlmers și James Estes, este descrisă într-un comunicat de presă al revistei Frontiers in Ecology and the Environment, postat în Internet, iar articolul complet va fi publicat în numărul din luna octombrie.

"Este important să înţelegem că animalele au un impact mare asupra ciclului de carbon," - a menţionat profesorul Chris Wilmers. Dlui împreună cu James Estes şi alţi colaboratori, a analizat rezultatele observațiilor asupra vîdrelor și algelor în zona apelor de lîngă insula Vancouver, pînă la partea de vest a Insulelor Aleutine, efectuate timp de 40 de ani.

Cercetătorii au descoperit ca vîdrele, fără îndoială, au o influență puternică asupra acumulării și absorbţiei dioxidului de carbon. Comparînd densitatea pădurilor subacvatice de Laminaria cu vidrele de mare şi fără ele, ei au descoperit că animalele au un efect pozitiv indirect asupra biomasei de alge, vînînd aricii de mare. Atunci cînd există o mulțime de vîdre, aricii de mare nu riscă să iasă din adăposturi și se mulţumesc cu deșeurile plantelor marine. În absența vîdrelor din apropiere, aricii pasc în mod activ și mănîncă alge, care după cum se ştie absorb activ dioxidul de carbon din atmosferă în timpul fotosintezei.

Autorii studiului recunosc că vîdrele singure nu vor rezolva problema de acumulare a dioxidului de carbon. Dar, Chris Wilmers şi James Estes, cred că faptul descoperit, este un bun exemplu de modul în care schimbările în populațiile animalelor pot afecta capacitatea unui ecosistem de a capta dioxidul de carbon.

 

Морские выдры спасут Землю от глобального потепления 

 

"Astăzi, toate modelele de schimbări climatice, precum și metodele de captare a carbonului, ignoră animalele", - consideră Wilmers. "Dar, animalele din lume afectează ciclul de carbon". Astfel, în mîinile ecologiştilor poate nimeri un instrument eficace: organizînd protecţia și menţinerea numărului de animale, oamenii vor primi în schimb creșterea nivelului de absorbţie a carbonului.

Autorii studiului, menţionează că reducerea nivelului de dioxid de carbon în atmosferă este o problemă gravă, pentru care nu există soluții simple. Potrivit savanţilor, reducerea nivelului de CO2 în atmosferă cu ajutorul vîdrelor şi algelor, laminaria, poate aduce 205-408 de milioane de dolari pe piața internațională a schimbului de carbon.Ei propun de a trimite banii obţinuţi de la creșterea numărului de animale de pradă, de exemplu, vîdrelor de mare, la compensarea pierderilor în pescuit.

 

Autor: Alex Norkin

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 12 octombrie 2012 12:34
Vizualizări: 2400

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325