ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Viitorul pisicilor sălbatice mari în Rusia



Viitorul pisicilor sălbatice mari în Rusia

 

Pisici sălbatice


În Rusia, vieţuiesc următoarele specii de pisici mari: tigrul Amur în Orientul Îndepărtat al Rusiei, leopardul Amur la marginea Orientului Îndepărtat, leopardul Caucazian în regiunea Caucazului, leopardul de zăpadă în regiunea Altai-Sayan şi în zona de pădure din Rusia este larg răspândit râsul din genul Lynx.

În ultimii ani pisicilor mari le vine greu de supravieţuit şi prin urmare numărul lor scade. De ce au nevoie prădătorii mari pentru a supravieţui? Condiţiile necesare sunt: disponibilitatea suficientă de pradă, conservarea mediului natural, reducerea braconajului şi lipsa factorilor de îngrijorare.

 

Viitorul pisicilor sălbatice mari în Rusia

Leopardul Amur. Foto Iuri Shibnev


Leopardul Amur este una dintre cele mai rare specii de pe Pământ. Numărul populaţiei constituie aproximativ numai cincizeci de exemplare. Arealul este limitat la o fâşie mică de munţi la sud de Vladivostok. Seriozitatea cauzei leopardului Amur se explică prin densitatea populaţiei din zonă. Chiar şi rezervaţia "Cedar Pad", din cauza dimensiunii mici, nu poate oferi o securitate bună acestei specii. Recent, întreaga zonă  a fost declarată habitatul ocrotit, însă situaţia rămâne acută din cauza braconajului. Pielea leopardului costă o mulţime de bani, de aceea localniciii permanent ucid un anumit număr de animale de pradă. Următoarea problemă: populaţia mică duce la o consangvinizare şi slăbirea acesteia. În grădinile zoologice din lume trăiesc mai mulţi leoparzi Amur, decât în sălbăticie, aceştia vor servi rezervă pentru salvarea  speciei de animale. Paşi concreţi pentru a salva leopardul nu se efectuează, cu excepţia activităţii informaţionale. Să remarcăm faptul  că tigrul Amur a fost salvat în anii 50 al secolului XX dintr-o populaţie de 35-40 de animale. Prin urmare, leopardul Amur încă poate fi salvat. În oraşul Sochi doresc să restabilească leopardul Amur. Deja au adus pisicile în cuştile mari, însă ce va ieşi din aceasta – nu se ştie, deorece este habitatul unei alte subspecii – leopardului Caucazian sau leopardului asiatic.

 

Viitorul pisicilor sălbatice mari în Rusia

Tigru Amur. Foto Vladimir Medvedev


Populaţia tigrului Amur vieţuieşte în Extremul Orient al Rusiei. Populaţia principală este situată în munţii din Sikhote-Alin, a doua - la sud de Vladivostok, unde concurează cu  leopardul Amur, a trea - în munţi Khekhtsir, lângă Habarovsk (posibil deja dispărută). Destul de ciudat, dar tigrul s-a dovedit a fi foarte adaptat şi este capabil să supravieţuiască în condiţii dificile. Principalul factor de supravieţuire  este disponibilitatea numărului suficient de copitate. Din păcate, în Orientul Îndepărtat sunt grupe de braconieri care folosesc în timpul vânătoarei puşti, faruri, etc., vânează pe teritoriul rezervaţiilor şi nu respectă nici un fel de reguli. Tot mai des tigrii înfometaţi coboară în sate, atacând animale domestice. Este cunoscut faptul, că tigrii atacă oamenii numai în cazuri extreme. Practic, toate acestea animale atacă după ce au fost răniţi de braconieri. Şi, deseori, victima unui tigru  devine însuşi braconierul. Aceste pisici au o memorie excelentă. Primul caz de atac de tigru s-a întâmplat în 1977 în districtul Lazo şi este legat de istoria braconajului. Rareori sub atac nimeresc oameni întâmplători. Am trăit în linişte în taiga Ussuri trei luni, am întâlnit de multe ori urme de tigru, care mă ocolea discret şi fără zgomot. Tigrii locuiesc chiar şi în zonele afectate de incendii şi de tăieri. Principalul lucru de care aceştia au nevoie este hrana. Iar acum natura Extremului Orient, în mod activ, se distruge de braconieri şi tăietori de lemne.

 

Viitorul pisicilor sălbatice mari în Rusia

Leopardul de zăpadă. Fotografii de Stephen W. Oachs


Leoparzii de zăpadă trăiesc în Munţii Sayan şi Altai. A depista leopardul de zăpadă nu este în puterea  mai multor persoane. Acesta este unul dintre cele mai precaute animale prădătoare din lume. Numai recent, a fost filmat cu camera video în natură, iar înainte s-au utilizat numai capcane foto. Ca şi în cazul cu alte pisici – leopardul de zăpadă  are nevoie de pradă. Situaţia cu leopardul este la fel de serioasă din cauza, că el se hrăneşte cu copitate, care sunt vânate activ şi de oameni. Adesea braconierii vânează căpri cu elicopterul, cu acest fapt este legată istoria  senzaţională cu “Altaygeytom”, atunci când oficialii de rangul înalt s-au prăbuşit cu elicopterul la vânîtoare. Nu se ştie, cât de multe exemplare de leoparzi trăiesc în Rusia, este imposibil de a calcula, dar pretutindeni acest animal este rar. Acelaşi lucru se aplică privind leopardul Caucazian, aproape mitic, care se găseşte în Caucaz, şi, aparent, este un animal mai rar în Rusia, decât leopardul Amur. Cu toate acestea, aceşti leoarzi sunt răspândite în ţara vecină Turcia.

 

Viitorul pisicilor sălbatice mari în Rusia

Râs. Foto Ogorodnikoff I.D.


Râsul este găsit în multe regiuni din Rusia, populaţia este stabilă. Principalul lucru pentru o viaţă liniştită a lynxului - păduri mari neatinse, care, din păcate,  devin mai puţine în fiecare zi.

Desigur, sunt necesare multe lucruri de făcut pentru a salva pisicile sălbatice mari din Rusia. Nu trebuie  sălvată o specie, ci natura în întregime. Bogăţiile Extremului Orient şi ale Siberiei se duc în China şi în Japonia. Pentru a opri această fărădelege este necesar ca guvernul rus să se uite în jur, la proprietăţile sale dincolo de munţii Ural.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 08 august 2010 16:24
Vizualizări: 7224

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
100
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
94
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
233
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
165