ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vînătoarea comercială de foci e pe sfîrşite
 

 

Autorităţile canadiene sunt serios preocupate de decizia Uniunii vamale din Rusia, Belarus şi Kazahstan să introducă o interdicţie totală la importul de piei, carne sau grăsime al focilor şi puilor lor. O interdicţie similară la vînzarea produselor derivate din focă (cu excepţia vînătoarei eschimoşilor) este deja în vigoare în Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. China de asemenea intenţionează să interzică comerţul produselor din focă.

Situaţia actuală pentru unele specii de foci este extrem de complicată: schimbările climatice, braconajul şi vînătoarea comercială le-au pus la un pas de dispariţie. Mai recent, în fiecare an, lumea într-un mod crud şi fără sens sacrifica aproximativ 900 mii de animale, în special, puii nou-născuţi, în locuri de concentrare a coloniilor de foci.

 

Vînătoarea comercială de foci e pe sfîrşite 

 

Fondul Internaţional pentru apărarea animalelor (IFAW) este unul dintre primii care a intervenit în apărarea focilor acum 40 de ani şi a cerut, în mod repetat, Rusiei să introducă un moratoriu la vînătoarea puilor de foci în Marea Albă. Din cauza vînătoarei populaţia de foci a scăzut aici de la 2 milioane pînă la 780 mii de animale în ultimii 15 ani. În 2009, Ministerul Resurselor Naturale şi Mediului, în cele din urmă, a interzis vînătoarea focilor în Marea Albă. Dar a rămas o altă problemă: anume aici au fost transportate pînă la 90% din exporturile canadiene şi 80% din piei de focă norvegiană. Atîta timp cît Rusia va rămîne pe piaţa de export, vînătoarea focilor va prospera. Însă pe 9 decembrie Rusia, Belarus şi Kazahstan, au ieşit cu onoare din acest joc comercial crud, lăsînd statele de nord în disperare financiară.

 

Vînătoarea comercială de foci e pe sfîrşite 

 

Actriţa franceză Brigitte Bardot, apărătoarea celebră a animalelor şi conducătoarea unei fundaţii de caritate proprii a mulţumit personal Vladimir Putin pentru interdicţia vînătorii de foci şi a numit-o "cel mai bun cadou de Crăciun". Iniţiativa ei a fost sprijinită de colegul în lumea cinematografiei şi teatrului francez, Alain Delon. Actorul faimos a trimis Primului Ministru al Canadei, Stephen Harper, un mesaj în care şi-a exprimat dezacordul său categoric cu vînătoarea puilor de foci. Acţiuni protestatare au fost organizate de asemenea de Sir Paul McCartney si Pamela Anderson.

 

Vînătoarea comercială de foci e pe sfîrşite 

 

Între timp, Guvernul Canadei, ajuns la impas de reticenţa suspensivă a naţiunilor civilizate de a coopera, rămîne în continuare ipocrită, numind vînătoarea puilor „un pescuit uman şi bine organizat, care ţine cont de nevoile viitoare". Deşi este dificil de a determina uman modul în care puii nou-născuţi sunt ameţiţi cu lovituri de ciomag şi apoi jerpeliţi de blană preţioasă albă ca zăpada. Şi dacă vom adăuga la acest lucru "high tech-ul" bărcilor de pescuit şi căutarea animalelor cu avioanele, atunci focile nu au nici o şansă de supravieţuire. Chiar şi astfel de "gesturi" publice, cum ar consumul barbar de guvernatorul Ottawa, Michele Jean, a inimii crude a focii(?!) nu ajută Canadei să-şi recîştige poziţiile anterioare.

 

Vînătoarea comercială de foci e pe sfîrşite 

 

Astăzi, vînătoarea de foci este practic condamnată: din cauza declinului puternic al cererii şi închiderii pieţelor internaţionale de desfacere, volumele pescuitului comercial al focilor în Canada au scăzut în mod semnificativ. Iar topirea gheţii, care îngreunează navigarea navelor, reduce rîndurile doritorilor să profite în urma vînătorii.

Obţinînd succesul dorit în Rusia, Belarus şi Kazahstan, Centrul de luptă cu vînătoare din cadrul IFAW acum s-a concentrat împotriva vînătorii în Canada, pe care activiştii intenţionează să-i forţeze să renunţe la sacrificarea anuală, îndemnînd publicul să sporească presiunea asupra guvernului local şi ambasada. Recent, Mac Harb, un senator canadian a depus spre examinare un nou proiect de lege care ar interzice vînătoarea şi pescuitul comercial al acestor animale inofensive aflate pe cale de dispariţie. Focile vor fi salvate - şi aceasta va fi o adevărată sărbătoare pentru "verzi"!

 

Vînătoarea comercială de foci e pe sfîrşite 

 

 

Sursa: facepla.net

 

Vineri, 13 ianuarie 2012
Vizualizări: 7118

Citiţi de asemenea

Avalanşa de produse de îngrijire a pielii generată în mod constant de industria beauty te-ar putea face să crezi cămulte...
31
Bălți este casa meaAdesea mă întîlnesc în oraș cu oameni cunoscuți care-mi pun aceleași întrebări: ce fac aici, de ce am...
52
Bine-cunoscutul om de afaceri și politician din Bălți, Nicolae Chirilciuc a decis să participe la alegerile primarului m...
27
  Experiența unică a unui fermier care își asigură familia și cîștigă din doar 60 de ari de teren...   ...
127