VIOPark, parte a unui proiect transfrontalier ©
Republica Moldova, alături de Grecia, Armenia și Georgia și-a propus să modernizeze companiile asociate cu cultivarea și promovarea plantelor și produselor din plante pentru a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre.
Cele 4 țări sînt partenere în cadrul proiectului european “HEGO - plante pentru creștere economică”, implementat în cadrul Programului Operațional Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în calitate de partener de implementare a proiectului în Republica Moldova, a organizat primul eveniment național de diseminare a acestei inițiative transfrontaliere, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice, instituții de cercetare, centre universitare/de formare antreprenori și partenerii proiectului.
În cadrul evenimentului, cu o prezentare a venit și Andrei CAMBUR, manager al proiectului VIOPark care a vorbit despre importanța dezvoltării în țara noastră a industriei plantelor medicinale și aromatice.
De menționat că gospodăria ecologică VIOPark a fost creată în apropierea satului Varnița din raionul Anenii Noi, lîngă rîul Nistru, pe o suprafață de 27 de hectare, pe care sînt amplasate uniform mai multe lacuri artificiale.
Timp de 4 ani, în VIOPark au fost create 5 lacuri cu o suprafață totală de 6 hectare, în care cresc diferite tipuri de pește și de vegetație acvatică, au fost plantate zeci de mii de plante multianuale și construit un sistem de irigare.
În acest parc plantele sînt cultivate în conformitate cu principiile permaculturii. Scopul este de a transforma aceste 27 și alte 100 de hectare de teren într-o grădină mare înfloritoare, cultivată pe un teren cu potențial slab.
Ideea implementării proiectului de restabilire a echilibrului natural și de transformare a unui teren împărăginit într-o oază înfloritoare aparține conducerii DAAC Hermes SA, iar produsele sale sînt utilizate de fabrica de cosmetice Viorica-Cosmetic, care folosește plantele medicinale cultivate aici pentru a crea produse cosmetice naturale.
Peste 35 de specii de plante, arbuști și pomi fructiferi cultivate pe teritoriul VIOPark au primit un certificat ecologic.
În general, proiectul este conceput nu doar ca o sursă de materii prime vegetale ecologice pentru fabrica Viorica Cosmetic, ci și ca o pepinieră de plante pentru viitoarele așezări ecologice.
Cu timpul, în VIOPark va fi organizată o zonă de producție, unde vor fi produse uleiuri vegetale, extracte de plante și produse alimentare ecologice. Va apărea și o subdiviziune științifică a fabricii, unde se va studia modul în care diferitele componente ale plantelor afectează pielea omului și, în general, vor fi studiate proprietățile plantelor și impactul lor pozitiv asupra sănătății umane, în primul rînd în scopuri cosmetice și terapeutice.