ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Voluntarii au colectat de pe malurile Baikalului 27 de mii de saci cu gunoi

Pe malurile Baikalului s-a încheiat maratonul ecologic „360 de minute”, informază organizatorul acțiunii companiei En+ Group.

Maratonul ecologic s-a desfășurat pe malurile Baikalului și 28 de rîuri din apropiere. Într-o zi, 12 mii de voluntari au scos 27 de mii de saci cu gunoi, de 100 litri fiecare. Pentru a scoate gunoiul de pe teritoriul rezervației a fost nevoie de 114 de camioane Kamaz.

În afară de voluntari, la maratonul ecologic au participat roboți și quadrocoptere, asamblate de elevii și studenții din Irkutsk. Potrivit organizatorilor, printre deșeuri au fost găsite diferite obiecte – un fier de călcat pe cărbuni de 100 de ani, un clopot de la calea ferată, o plită, magnetofon și un frigider. Unele dintre obiectele găsite vor fi expuse în viitor la o expoziție a Rezervației din Baikal „Omul pe Baikal”. Precum a menționat conducătorul proiectului „En+ Group”, Maria Graciova, mulți dintre cei care au venit la maratonul ecologic, au venit cu copiii, cu familiile.

„Noi menținem formatul acțiunii de familie. Oamenii, revenind acasă, discută despre experiența acumulată aici, o împărtășesc cu prietenii. Este vorba nu doar de curățenie, dar și de o sărbătoare. Noi includem societatea în activitatea de promovare a ecologiei, iar oamenii devin singuri ambasadorii binelui și curățeniei”, a menționat Graciova.

Maratonul ecologic din Rusia „360 de minute” este organizat anual de compania industrială ”En+ Group”, cu susținerea fundației lui Oleg Deripaska „Volinoe Delo” și a fundației naționale „Strana zapovednaia”. Primele acțiuni „360 de minute pentru Baikal” a avut loc în 2011, cînd 101 de angajați ai concernului energetic „En + Group” au curățat de gunoiștea neautorizată capul Ulirba. În fiecare an, numărul participanților crește și se majorează cantitatea gunoiului colectat. Potrivit Neslab, anul trecut, la maratonul ecologic au participat cinci mii de voluntari, iar la anul viitor, organizatorii acțiunii „360 de minute” speră să implice simultan 100 de mii de oameni și să desfășoare maratonul ecologic concomitent în 10 regiuni ale Rusiei.

Anterior, compania industrială „En+ Group”, împreună cu compania geoinformațională „Sovzond” au creat o hartă a locurilor murdare pe malurile Baikalului. Harta este accesibile pe site-ul 360minutes.ru. La sfîrșitul lunii septembrie, voluntarii planifică reabilitarea infrastructurii și lichidarea consecințelor taifunului și a inundațiilor din Rezervația Sihotă-Alinsk din regiunea Primorsk.

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
159
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
128
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
235
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
91