ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Yoga impotriva dependenţeiYoga impotriva dependenţei 

 

Am început să fac yoga într-un centru de reabilitare, unde am nimerit la vârsta de 27 de ani cu un diagnostic „ dependenţa de heroină”, utilizarea drogurilor de aproximativ 12 ani şi o doză zilnică de 3 grame a preparatului menţionat. Atunci nu am vrut nimic. A fost doar un fapt şi nimic altceva - viaţa în mine pulsa doar atât, cât era necesar, pentru ca să nu să se oprească inima. Exerciţiile de yoga mi-au dat puterea de a trăi o altă zi. Nu am observat cum au zburat cele şase luni de activităţi zilnice, în viaţa mea au apărut cărţi despre yoga, seminare de yoga, prieteni yoghini şi o plăcere feroce, încântătoare de viaţă. Am fost treaz şi fericit. Acest lucru nu s-a petrecut cu mine timp de 12 ani.

Un an mai târziu m-au chemat la un stagiu, organizat în cadrul aceluiaşi spital, şi terminând cursuri, cu emoţii mari, am dat prima lecţie pe kundalini yoga în cadrul programului de reabilitare pentru tratamentul dependenţei chimice.

Respiraţia este cel mai important aspect al practicii, armonios ţesut în dinamica mişcării, precum şi studierea poziţiilor statice. Respiraţia  este principala modalitate de obţinere a energiei vitale, şi în kundalini yoga, abilitatea de a utiliza în mod corespunzător respiraţia este cheia succesului.
Practica aduce un rezultat incredibil, chiar uimitor, surprinzând cei mai venerabili narcologi. Se recuperează, în primul rând, activitatea sistemului de satisfacere. Toate emoţiile noastre: bucurie şi tristeţe, teamă şi uimire, dragoste şi ură, poftă şi dezgust - toate sunt determinate de reacţii chimice. Drogurile afectează în mod direct acest sisitem, pentru că principalele tipuri de droguri sunt foarte similare cu substanţe principale implicate în aceste reacţii. Utilizarea îndelungată a drogurilor duce la o restructurare parţială a sistemului de satisfacere, şi anume acest factor mai mult, decât alţii, complică recuperarea de la dependenţă.

Desigur, noi nu ar trebui să nihilăm dependenţa psihologică, modeluri de comportament formate şi dependenţa fizică. Toate acestea, de asemenea, fac ca tratamentul dependenţei de droguri şi de alcoolism este foarte dificil. Tratamentul se efectuează cu interdicţii, pastile, picurătoare, vrăjitoare, religie, sport, muncă,  izolare şi Dumnezeu ştie cu ce ... Modalităţile sunt în căutare şi în ziua de azi. Metoda universală şi absolută nu există. Yoga nu este un panaceu, ci o modalitate în ajutorul persoanelor, care doresc foarte mult să se întoarcă la viaţă, care sunt bolnavi mortal. Dependenţi de droguri.

Kundalini yoga ca un proces de tratament este dificil. Efectul în urma multor exerciţii apare după nişte eforturi serioase. Mulţi nu sunt gata moral. Însă dacă această barieră este trecută şi eforturile necesare întreprinse - Bingo! Avem următorul rezultat: restaurarea sistemului de satisfacere, îmbunătăţirea activităţii tuturor sistemelor corpului – de la cel nervos până la endocrin, eliminarea blocurilor psihologice la nivelul corpului şi apariţia unor noi modele de comportament.

Restabilirea sistemului de satisfacere se datorează stimulării etanolului endogen, care, la rândul său, inhibă producerea enkephalinaselor, permiţând astfel să se recupereze metabolismul dopamin - anume acest proces returnează un sentiment de plăcere liniştită sau fericire, la narcomani de obicei, complet lipsit. În afară de de fericire yoga redă o reîncărcare semnificativă cu energie şi pur şi simplu o vivacitate. Kundalini yoga este plină de tehnici clare pentru eliminarea emoţiilor negative acumulate.  Studierea aprofundată a legăturii între corpul şi mintea dezvoltă conştiinţa, lipsa căreia la persoane chimic dependente este un  lucru obişnuit.  Exersarea constantă cu eforturir şi tensiunea  statică formează deprinderea de a depăşi dificultăţi - fără ea recuperarea nu este posibilă. De asemenea, cu ajutorul kundalini yoga se restabileşte somnul, dar acest punct nevralgic este vulnerabil pentru marea majoritatea toxicomanilor. Retrăirile pozitive în timpul şi după exerciţii formează obiceiuri de a obţine satisfacţie fără utilizarea substanţelor chimice.

 

Autor: Arthur Torosian, profesor la studioul Yoga-light

Sursa: chaskor.ru

Sâmbătă, 28 mai 2011
Vizualizări: 2882

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
280
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
451
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
329
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
448