ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Zece predicţii de la începutul secolului XX care au devenit realitate
Un inginer american a facut mai multe predicții în anul 1900, despre cum va arăta lumea în anul 2000. Spre uimirea contemporanilor, multe dintre acestea s-au adeverit. Dintre acestea, jurnaliştii de la BBC au selectat zece care s-au adeverit şi patru care nu au devenit realitate.

1. Dezvoltarea tehnologiei şi apariţia fotografiilor color în variantă digitală. Chiar dacă Watkins nu a folosit termenul "digital" şi nu a explicat exact cum ar funcţiona, el a descris cum vor folosi oamenii noua tehnologie fotografică.

2. "Americanii vor fi mai înalţi cu circa 5 centimetri", a prezis John Elfreth Watkins, susţinînd că media înălţimii unui american va creşte de la 1.65-1.70 metri la aproximativ 1.75 metri.

3. O altă schimbare prezisă în urmă cu secol şi care s-a adeverit este şi apariţia telefoanelor mobile avansate, posibilitatea ca oamenii să comunice de la distanţe foarte mari, în timp real, fără intermediari.

4. John Elfreth Watkins a prevăzut şi apariţia mîncării semi-preparate. În prezent, magazinele pun la dispoziţia clienţilor o varietate de alimente care nu necesită gătire, precum şniţele şi pizza congelate, însă în urmă cu 100 de ani oamenii nici nu îşi închipuiau că mîncarea poate fi altfel decît proaspăt gătită.

5. Încetinirea creşterii populaţiei Statelor Unite a fost încă una dintre predicţiile lui Watkins care s-a adeverit. Potrivit acestuia, numărul americanilor ar fi trebuit să ajungă la aproximativ 500 de milioane. Chiar dacă nu a avut dreptate în privinţa numărului, Watkins a estimat corect ritmul.

6. Dacă în anii 1900 nimeni nu concepea faptul că fructele şi legumele pot fi crescute şi altfel decît la lumina soarelui, în anotimpurile prielnice, Watkins a prezis apariţia serelor şi folosirea luminii electrice, care va funcţiona ca cea naturală şi va face legumele să crească mai repede şi mai mari.

7. În mod indirect, Watkins a prezis apariţia televiziunii. Mai exact, el a susţinut că ecranele şi camerele de filmat vor fi conectate prin circuite electrice, iar oamenii vor apărea pe sticlă prin intermediul lor şi vor putea fi văzuţi de milioane de oameni la distanţe foarte mari. În prezent, apariţia webcam-urilor şi a televiziunii adevereşte predicţia făcută acum 100 de ani.

8. Chiar şi apariţia tancurilor a fost prezisă de inginer, chiar dacă şi Leonardo da Vinci mai vorbise despre ele. Watkins a aprofundat subiectul, descriind cum "forturi de dimensiuni mari aflate pe roţi vor merge pe cîmp deschis la viteza cu care merg trenurile azi", a spus acesta.

9. Legat tot de apariţia serelor, Watkins a prezis şi faptul că vor apărea fructe mai mari şi mai diversificate. Chiar dacă еl considera că vor apărea căpşune mai mari decît merele, el nu s-a înşelat în privinţa dezvoltării culturii de fructe şi legume.

10. "Trenurile normale vor merge cu o viteză de 180 de km/h, iar trenurile express vor putea atinge şi 240 de km/h". Adevărat, dar nu peste tot. La fix 100 de ani de la această prezicere, trenul Acela Express a fost inaugurat între Boston şi Washington şi atinge viteza maximă prezisă, chiar dacă în mod normal nu circulă atît de repede.

Cu toate că multe dintre prezicerile lui John Elfreth Watkins s-au adeverit, unele au fost chiar departe de realitate. Potrivit articolului în care el a menţionat aceste schimbări, Watkins considera că literele C, X şi Q vor fi scoase din alfabet pentru că nu vor mai fi necesare.

De asemenea, el a prezis că oamenii vor merge 16 kilometri pe zi şi că maşinile vor dispărea din marile oraşe. Doar aruncînd o privire în jur, vom putea observa cît de falsă s-a dovedit a fi această prezicere. Nu doar că nu au dispărut, ci numărul maşinilor a crescut foarte mult în ultimii ani, motiv pentru care oamenii nici nu mai merg pe jos.

O predicţie optimistă a lui Watkins lansa ideea că muştele şi ţînţarii vor fi exterminaţi. Prezicerea nu s-a adeverit şi, luînd în considerare invaziile de insecte apărute în mai multe locuri în ultimii ani, nici nu se va întîmpla curînd.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Marţi, 17 ianuarie 2012
Vizualizări: 1750

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
40
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
79
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
190
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
73