Ziua Lacului Baikal

/ Vizionări: 4236

День озера Байкал 

 

Startul programului ecologic BonAqua şi al Programul de Dezvoltare ONU pentru conservarea Lacului Baikal
Startul programului ecologic BonAqua şi al Programul de Dezvoltare ONU pentru conservarea Lacului Baikal

"Marea glorioasă - Baikalul Sacru ..." - este un lac siberian deosebit de frumos, care nu poate lăsa indiferenţi, nici poeții, nici oamenii de știință sau turiștii din mai multe țări. Bai-Kul - Baikal - în turcă înseamnă "lacul bogat". Ziua Lacului Baikal a fost înființată în anul 1999 și de atunci se sărbătoreşte anual, la a patra duminică a lunii august.

 

Începînd cu anul 2008, prin decizia Adunării Legislative a regiunii Irkutsk, Ziua Lacului Baikal este transferată la a doua duminică din luna septembrie. De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost trecută la nivel național și recunoscută la nivel mondial, a devenit o dată importantă și populară în calendarul nostru. Au apărut tradiții noi și bune. Multe evenimente sociale, științifice, culturale, sportive, concursuri creative și chestionare, sunt organizate sub auspiciile Zilei Lacului Baikal, pe parcursul întregului an. Festivaluri de film, expoziții de artă și expoziții de fotografie, excursii în grup la Lacul Baikal, pentru artiștii tineri și adulți pentru a organiza „plenere”, concursuri de artă populară de artizanat, sîmbete ecologice, acțiuni de curățare a gunoiştilor de pe malul lacului, o reprezentare teatrală pe cheiul rîului Angara. 

 

Cîteva fapte interesante despre Lacul Baikal.

 

День озера Байкал 

Baikal. Peisaje de iarnă (Foto)
Baikal. Peisaje de iarnă (Foto)

Baikal în gheață (Foto: Shutterstock)

 

Baikalul, este cel mai adînc lac din lume. Adîncimea medie constituie aproximativ 730 de metri. Cea mai mare adîncime cunoscută în Lacul Baikal - 1637 de metri. Oamenii de ştiinţă consideră că vîrsta Lacului Baikal este de 20-25 milioane de ani. Însă forma actuală a Lacului Baikal a dobîndit, în mod evident, cîteva milioane de ani în urmă, datorită schimbărilor de caracter seismic. Apropo, Baikalul suferă de cutremure - cîteva sute pe an. Cele mai multe dintre ele pot fi înregistrate numai de seismografe de o sensibilitate înaltă. Apa din Lacul Baikal este delicioasă si pură, pentru că lacul are mecanisme puternice de apărare şi de auto-purificare. Locuitorii din satele din jurul Lacului Baikal, deseori se folosesc de apa lacului pentru necesităţile de uz casnic şi pentru gătit. Apa din Baikal conţine puţine substanţe dizolvate și solide, astfel încît nivelul de transparenţa depăşeşte toate rezervoarele de apă din lume şi se apropie de transparență apelor din oceane.

 

 

Sursa: calend.ru