Ziua Mondială a balenelor şi delfinilor

/ Vizionări: 8460

Всемирный день китов и дельфинов

Balenele reduc anual frecvenţa «vocii» lor
Balenele reduc anual frecvenţa «vocii» lor

Astăzi, lumea sărbătoreşte Ziua Mondială a balenelor şi delfinilor (World Whale and Dolphin Day). Această sărbătoare a fost înfiinţată în 1986, atunci cînd Comisia internaţională pentru vînătoarea balenelor (International Whaling Commission: IWC), după 200 ani de exterminare nemiloasă, a interzis pescuitul balenelor. Interdicţia este valabilă în zilele noastre şi înseamnă că în întreaga lume vînătoarea balenelor, precum şi comerţul cu carne de balenă sunt interzise.

 

Însă, ziua de azi se consideră nu numai cea de protecţie a balenelor, dar şi a tuturor mamiferelor marine. În fiecare an, în această zi, mai multe grupuri de protecţie a mediului înconjurător, desfăşoară acţiuni în apărarea balenelor şi altor mamifere marine. Deseori, ecologiştii se unesc pentru a dedica această zi unei specii unice, care se află în pericol de moarte sau de dispariţie.

 

Всемирный день китов и дельфинов 

În mările din Rusia trăiesc zeci de specii de balene, delfini şi foci

 

Această zi, are o importanţă deosebită pentru Rusia, deoarece în mările ei, locuiesc zeci de specii de balene, delfini şi foci. Multe dintre ele sunt puse în pericol de dispariţie şi enumerate în Cartea Roşie a Federaţiei Ruse şi a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Este remarcabil faptul, că data de 23 iulie, nu este unică, multe ţări îşi stabilesc ziua naţională a balenelor. De exemplu, Australia a decis să sărbătorească Ziua Naţională a balenelor pe 2 iulie, iar în America, Ziua Mondială a balenelor este celebrată în mod tradiţional, în perioada solstiţiului de vară - 21 iunie.

 

 

Sursa: calend.ru