ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Zonele pietonale sunt chezăşia activităţii sociale şi bunei dispoziţiei cetăţenilorZonele pietonale sunt  chezăşia activităţii sociale şi bunei dispoziţiei cetăţenilor

 

 

Conform rezultatelor cercetărilor recente, situaţia, în care cele mai necesare instituţii publice (magazine alimentare, oficiile poştale, biblioteci şi terenuri de joacă pentru copii, şcoli şi restaurante) sunt doar în câteva minute de mers pe jos de casă, promovează stilul de viaţă sănătos şi păstrează mediului înconjurător.

Imobile în zonele urbane"compacte" cu strazile inguste sunt mai scumpe, dar calitatea vieţii locuitorilor lor este mai înaltă. În plus, aceste zone consumă mai puţină energie pe cap de locuitor în comparaţie cu ale cartiere urbane.  O  cercetare recentă efectuată în cadrul Universităţii din New Hampshire a arătat că prezenţa unei zone pietonale alături de casă este preferinţială încă, din punct de vedere social.

"Noi am descoperit că locuitorii din cartiere cu o mulţime de zone pietonale au un nivel mai înalt de "capital social". De exemplu, ei au o incredere mai mare în vecinii lor şi sunt mult mai dispuşi să participe la activităţi sociale", - a spus doctoranta Shannon Rogers, autorul principal al studiului şi membru al programului  Natural Resources and Earth System Science (NRESS) Resurse Naturale şi Ştiinţele Pământului din  Universitatea New Hampshire. Potrivit dnei, un nivel înalt de capital social pozitiv este, de asemenea, asociat cu îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor, în special, ei au o sănătate mai bună şi mai multe oportunităţi economice pentru a menţine un standard ridicat de viaţă.

 

Zonele pietonale sunt chezăşia activităţii sociale şi bunei dispoziţiei cetăţenilor

 

Articol intitulat "Investigarea posibilităţii de a merge pe jos şi capitalul social ca indice calităţii vieţii la nivelul de oraş  şi de cartier" a fost publicat în numarul din decembrie al revistei “Applied Research in Quality of Life”.

După efectuarea unui studiu pilot în două cartiere ale oraşului  Durham, Rogers şi colegii ei, Kevin Gardner, profesorul asociat din grupul ecologic de cercetare din New Hampshire University şi Cynthia Carlson, participanta la programul NRESS; profesor la aceeaşi universitate, John Halstead – au chestionat 700 de rezidenţi din 20 de cartiere din municipii New Hampshire - Portsmouth şi Manchester.

Participanţii la sondaje au evaluat “practicabilitatea” cartierelor, care indică numărul de locuri în apropierea casei, unde va puteti plimba pe jos; zonele cu numărul mediu de răspunsuri pozitive (din 13) au fost considerate "acceptabile". Pentru a evalua nivelul capitalului social a fost utilizată o scară stabilită de oamenii de ştiinţă conduşi de Robert Putnam în cadrul seminarului Saguarsk  la Universitatea Harvard.

 

Zonele pietonale sunt chezăşia activităţii sociale şi bunei dispoziţiei cetăţenilor

 

Potrivit sondajului, locuitorii  teritoriilor "acceptabile":

  • Au încredere în vecinii lor.
  • Participă mai activ la evenimente comunităţii, la reuniuni şi iniţiative de voluntariat.
  • Mai rar stau în faţa televizorului, decât locuitorii teritoriilor mai puţin "acceptabile".

 

Zonele pietonale sunt chezăşia activităţii sociale şi bunei dispoziţiei cetăţenilor

 

Rezultatele sondajului  ne vor ajuta să înţelegem cum să  planificăm oraşe nu numai din punct de vedere al economisirii energiei, dar, de asemenea, al comodităţii rezidentilor.

 

 

Sursa: facepla.net

 

Marţi, 08 noiembrie 2011
Vizualizări: 1253

Citiţi de asemenea

Încă nu demult nici măcar nu auzisem de acest cuvînt - "microplastic". Și astăzi nu scrie despre el doar cel leneș.Desch...
55
Mulți oameni au un nivel crescut de aciditate în organism. Aceasta este o consecință tipică a consumului de alimente d...
0
Aceasta este cea mai detaliată fotografie a vieții celulare interioare făcută vreodată pînă în prezent.Celula este unita...
102
Avînd un stil de viață hiperactiv, poți avea impresia  că nu ai suficient timp pentru anumite lucruri în timpul z...
144