Acțiunea ecologică de primăvară „Să ajutăm natura” s-a încheiat cu victoria asupra gunoiului (VIDEO)
Echipa ecology.md participă deja a doua oară și reflectă rezultatele curățeniei în masă în rezervațiile țării noastre: Orheiul Vechi și împrejurimile localității Țîpova. Iar rezultatul acestei activități culturale, organizate în sînul naturii, a depășit așteptările noastre. A doua oară a fost mai puțin gunoi decît în anul trecut. Și această circumstanță este cu mult mai îmbucurătoare decît cifrele mari și recordurile pungilor colectate, exprimate în tone, și eforturile voluntarilor, care și-au asumat această povară.
Dimpotrivă, numărul doritorilor de a participa la acțiune a crescut. Tinerii voluntari din diferite organizații, cluburi sportive, școli și-au petrecut ziua de odihnă cu folos pentru natură și societate. Dar cel mai important e că ei au primit satisfacție din munca făcută, în echipă cu prietenii și chiar cu oameni necunoscuți. Cu mic, cu mare (pensionari și elevi), cot la cot, au mers în strîmtoarea din Țîpova, colectînd plasticul, ce servește drept ambalaj pentru produse și aruncat după utilizare acolo, unde a fost amenajată tabăra, locul de popas și picnic. Resturile de pe urma odihnei plăcute și gustoase au ajuns în pungile noastre, care au fost ridicate în sus, încărcate în tehnică specială și duse la gunoiște.
V-ați gîndit vreodată cum în prezent poate fi manifestat curajul?
Anume aici și în timpul acestei acțiuni, noi am devenit martorii celui mai adevărat curaj, manifestat de voluntari, care poate și trebuie demonstrat în zilele noastre față de provocările și problemele societății noastre, în țara noastră. Acțiunea „Să ajutăm natura” a adunat oameni care nu în cuvinte, dar prin fapte sînt gata să servească lumea și natura. Așa noi ne-am simțit aici, deși în diferite echipe, care aveau diferite sectoare pentru salubrizare, conducători ai grupurilor, dar eram uniți în dorința de a face ceva bun. Și în această duminică, martorii bărbăției tinerilor voluntari au devenit o mulțime de turiști și oaspeți ai Moldovei.
Privirile entuziasmate, în care se citea mirare și interes sincer au devenit cea mai bună laudă pentru fete și băieți, care și-au scos „trofeele” din capcanele ghimpoase de măceș din strîmtoarea de la Țîpova.
Puțină romantică în acțiunea „Să ajutăm natura”
Dar cîte aventuri și cunoștințe au avut loc în această misiune utilă. Noile peșteri, locuri ascunse, descoperite de voluntari nu au preț în ochii momentului și a trăirilor din jur. Observațiile simple și firești ale omului asupra naturii, ce au avut loc în cadrul acțiunii sînt uimitoare. Astfel, unul dintre voluntari a reușit să vadă printre pietrele strîmtorii, ce amintesc recifurile de corali. Posibil, marea antică și-a lăsat amprentele în pereții strîmtorii pe muți ani, care nu se vor putea ascunde de ochii ageri ai tinerilor exploratori, ce au o atitudine respectuoasă față de asemenea descoperiri.
Ira, o tînără voluntară din Bălți, a găsit în apa izvorului o sticlă cu un gin din pămînt, care funcționează asupra dorinței ei secrete, acum, în această clipă. Iar un bătrîn, care s-a înscris în prealabil la acțiune, a găsit în afară de gunoi o scară veche, pe care el urca pe cele mai înalte culmi ale cascadei. Acum puțină claritate despre componenta economică. În afara naturii, plină de enigme și descoperiri, sponsorii și organizatorii acțiunii au prezentat remunerări sub formă de maiouri comemorative cu inscripții, înghețată și dulciuri, precum și un prînz complet, pregătit în condiții de cîmp.
„Să ajutăm natura”. Toate s-au întîmplat cu ajutorul și cu susținerea:
—activistului și jurnalistei Nina DIMOGLO;
— conducătorului complexului turistic "Vila Etnica" Oleg CROPANEV;
— echipa de binefacere „Dobrîe ruli” cu Nadejda GUȚUL,
— Organizația de tineret „Molodaia Gvardia” cu Victor POLEAKOV
— Reprezentanții organizației ecologiste „Ecodava” Igor SÎRBU
—Reprezentanții primăriei și localnicilor
Parteneri informaționali au fost „Moldovenii.md" și "Ecology.md"
Am dori să credem…
Noi sperăm că locuitorii satelor Butuceni și Țîpova, precum și turiștii ce au venit să vadă aceste locuri minunate, vor vedea și vor aprecia faptul că oamenii din toate colțurile Moldovei au venit să colecteze deșeurile, iar în viitor vor fi mai atenți față de teritoriul curat. De asemenea, am dori să credem că salubrizarea colectivă nu va mai fi necesară și gunoiul va fi aruncat în locurile special amenajate. Iar primăria sau Ministerul Culturi, în sfîrșit, vor instala tomberoane pentru gunoi pe întreg teritoriul Orheiului Vechi și a mănăstirii de la Țîpova.
Mulțumiri
În timpul desfășurării acțiunii, toate eforturile participanților au fost imortalizate în poze și cu camera dronei, lansate în cer. Le mulțumim tuturor voluntarilor, care au participa la această acțiune minunată, tuturor sponsorilor și organizatorilor, pentru acțiunea desfășurată perfect și ajutorul oferit naturii. Pe curînd, pînă la următoarele marșuri ecologice active!
Anna Kunț