ADN-ul poate supraviețui 6,8 milioane ani după moarte
Cît de mult nu ne-am fi dorit, dar extragerea ADN-ului din resturile de dinozauri și clonarea lor este imposibilă.
Un studiu internațional realizat de cercetători au arătat că materialul ereditar nu poate supraviețui mai mult de 6,8 milioane de ani, scrie msnbc.msn.com. Majoritatea dinozaurilor au murit 65 de milioane de ani în urmă.
Paleogeneticienii din Australia, China, Danemarca, Noua Zeelandă și Portugalia au analizat oasele picioarelor a 158 de păsări diferite, aparținînd celor trei specii de păsări gigant dispărute Moa, care aveau între 600 și 8000 de ani. Deoarece toate oasele au fost recuperate din locuri care erau la 8 km depărtare unul de altul, acestea s-au păstrat în aceleași condiții, la 13 grade Celsius.
Oamenii de știință au comparat vîrsta oaselor, cu gradul de deteriorare a ADN-ului și au estimat că timpul de înjumătățire al ADN-ului este de 521 de ani. Acest lucru înseamnă că după 521 de ani, jumătate din ADN-ul inițial dispare, iar după alți 521 de ani, jumătate din această jumătate se distruge și tot așa.
Chiar dacă oasele ar fi păstrate în condiții perfecte la minus 5 grade Celsius, ADN-ul va fi capabil să trăiască cel mult 6,8 milioane de ani, deși după 1,5 milioane de ani, ADN-ul va fi aproape imposibil de descifrat. În acest moment, firele ADN-ului vor fi prea scurte, astfel încît să poată fi aplicate.
Sursa: moldovenii.md