Americanii sunt dispuşi să plătească pentru energia curată din propriu buzunar
Oamenii sunt foarte economicoşi atunci cînd vine vorba de cheltuieli, spre binele persoanelor străine. Din păcate, lupta pentru un mediu curat este percepută de majoritatea, ca un lucru necesar şi demn de sprijin, dar numai din punct de vedere moral. Cu toate acestea, studiile recente ale oamenilor de ştiinţă sugerează, că nu totul este pierdut şi oamenii sunt capabili să perceapă întreaga planetă, ci nu doar curtea dragă inimii lor.
Recent, toată lumea a fost convinsă că marea majoritate a americanilor sunt împotriva faptului, ca creşterea costurilor de producţie a energiei din sursele regenerabile să fie finanţată, chiar şi parţial, din buzunarul lor propriu. Dar, spre surprinderea multor din ei, sondajele de opinie publică efectuate recent, au arătat că de fapt, americanii simpli sunt gata pentru a-şi deschide punga şi sunt dispuşi să plătească energia curată.
Nu se poate spune că dorinţa este mare. Deocamdată ea a rămas un fenomen modest, dar suficient de definitivat. În 2011, cercetătorii de la universităţile Harvard şi Yale, analizînd rezultatele sondajelor de opinie publică, au descoperit că cetăţeanul american, în mediu este dispus să plătească cu 162 de dolari mai mult pentru a sprijini politica naţională, în scopul de a atinge volumul de 80 la sută de energie curată, pînă în 2035. La nivel naţional, acest lucru înseamnă că populaţia nu se va opune creşterii preţurilor la energie electrică în medie cu 13%.
Oamenii, cu opinii politice diferite sunt dispuşi să plătească pentru energia electrică verde. Cu toate acestea, susţinătorii Partidului Democrat, au fost mai numeroşi decît republicanii. Laolaltă cu republicanii au fost mai sceptici persoanele în vîrstă şi nu albe.
O tendinţă mult mai interesantă care s-a manifestat în mod clar în urma accidentului nuclear de la centrala japoneză Fukushima, precum şi dezbaterile publice privind tehnologia impactului hidraulic sau „freaking” la extracţia gazelor naturale. Sprijinul energiei curate de către americanii se reduce, dacă acest concept include centralele nucleare şi centralele electrice pe gaze naturale.
Cercetătorii Joseph E. Aldy, Matei J. Kotchen şi Anthony A. Leiserowitz, examinînd opţiunile "ce-ar fi dacă", au concluzionat că nivelul existent de sprijin public încă nu este suficient pentru a depăşi opoziţia din Congres. Cu diverse rezerve şi ipoteze, cercetătorii cred că politica de energie curată va fi aprobată de ambele camere ale Congresului, dacă cheltuielile anuale suplimentare de fiecare familie pentru energie electrică vor creşte nu mai mult de 5%.
Cu toate acestea, mai mult de jumătate de state au aprobat deja măsuri proprii privind punerea în aplicare a energiei regenerabile, din care unele sunt foarte ambiţioase. În ce măsură politica statelor va fi susţinută de populaţie, va fi clar în următorii ani, atunci cînd schimbările în balanţa energetică vor duce la creşterea serviciilor comunale.
Cercetările arată că parlamentarii din multe state, pot conta pe sprijinul necesar al comunităţii. Americanii de rînd sunt dispuşi să suporte costurile, dacă scopul va fi realist şi realizabil.
Sursa: facepla.net