ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Anul Nou ecologic. Sfaturi verziAnul Nou ecologic. Sfaturi verzi

 

Sărbători - timpul minunat şi distractiv pentru majoritatea dintre noi. Dar ele sunt, de asemenea, cel mai mare coşmar al unui ecologist: tone de gunoi suplimentare, milioane de copaci tăiaţi şi megawaţi de lumini festive. Cu toate acestea, este posibil de a minimiza daunele  aduse naturii. Doriţi să afalaţi cum? Aici sunt reţete:


Sărbătorile noastre. Căt ele costă naturii.

"Intre Ziua Recunoştintei şi cea de Anul Nou, americanii aruncă  aproape un milion de tone suplimentare de gunoi în fiecare săptămână, inclusiv ambalajul de sărbătoare  şi cel pentru colete şi banderole", - spune Robert Lilinfeld, co-autor al cărţii „Utilizaţi mai puţine lucruri: soluţii ecologice pentru noi, care suntem într-adevăr”.
Deci, de ce să nu reciclăm ambalajul cadoului pentru sărbătoare? Lilinfild, care din 1996  publică un buletin informativ despre reducerea cantităţii de gunoi, constată că, dacă fiecare familie ar folosi  doar 60 de centimetri de panglică festivă, atunci cu 61000 km de panglică economisită s-ar putea lega o funduliţă în jurul întregii planete. Şi apoi, nu toate darurile au nevoie de ambalaj. „Aduceţi-vă aminte de trei amintiri preferate de sărbătoare”, - spune Lilinfeld. "Pun pariu că toate acestea se referă mai degrabă la timpul petrecut cu familia şi prietenii, decât la contemplarea ambalajelor de la cadouri”.

Acest sfat poate fi verificat în practică, făcând, de exemplu, darul în formă de un bilet la un meci de hochei sau o cină de seară preparată cu mâinile proprii. Puteţi minimiza ambalajul prin donarea faptului, ci nu învelişului. Oamenii se uită la hârtie de ambalaj  atât timp,cât este necesar pentru desfacerea acesteia.

Brad artificial sau pinii în ghiveci

Astăzi, aproape toţi copaci, vânduţi pe pieţe sezoniere de Crăciun, sunt cultivate în pepiniere. Astfel, acest lucru va permite să salvaţi o pădure.

Cu toate acestea, ştiaţi că creşterea unui  molid poate dura până la 10 ani. Acest lucru este valabil când este vorba de o dimensiune a copacului nu mai mult de cinci metri. Molidul creşte încet. Rata de creştere după plantare este de numai 3-4 cm pe an. Ulterior, rata se măreşte cu 10-20 cm, cu o durată a vieţii de aproximativ 250 de ani.

Se pare că copaci, colectaţi pentru o utilizare viitoare, ar putea fi o opţiune ecologică, cu toate acestea, aceştia nu stau  o lungă perioadă de timp în case încălzite. Proprietarilor vilelor şi caselor de ţară este mai bine să cumpere brad din timp  şi să-l păstreze afară înainte de sărbători. Brazii artificiali , de asemenea, necesită o cantitate semnificativă de energie în producţia lor şi sunt bazaţi pe materiale din produse petroliere.  Prin urmare, este bine să utilizaţi pentru copac de Anul Nou specii care pot creşte în interior pe parcursul anului: Chiparos, Araucaria şi alţi copaci sudici, cultivate în climatul nostru ca plante de casă.

 

Anul Nou ecologic. Sfaturi verzi

Reciclarea copacilor

Reciclând copacii după sfârşitul sărbătorilor, putem reduce, în mod semnificativ, deşeuri de sărbătoare. În loc de a fi depozitate la gunoişte, copacii pot fi reciclaţi. Aşa se procedează în ţările nordice. Acolo nu se pierde, nici o aşchie. Brazii sunt reciclaţi la fabrici de mobilă sau folosite pentru producerea cosmeticelor, sau arşi în cazangerii urbane mici, aducând în case gospodarilor europeni economi caldură şi apă caldă.

De asemenea, ace de pin  sunt delicatese preferate ale elefanţilor, bizonilor şi altor locuitori din gradina zoologică. Crengi de brad păstrează perfect  zăpezi pe câmpuri, iar din crengi de brad fărămiţate pot fi produse brichete pentru foc sau pentru îngrăşăminte agricole.

Reciclarea brazilor folosiţi se efectuează în multe oraşe din Rusia.

De asemenea, puteţi afişa puţină ingeniozitate şi să faceţi pomul de Crăciun cu mâinile proprii din ramuri, plăci, hârtie, carton şi aşa mai departe. Le decoraţi cu jucării ecologice, la fel, făcute de sine stătător, evitând ornamente din plastic.

Ghirlande economice şi lumânări

Cele mai efeciente energetic sunt ghirlande, realizate din LED-uri –cu  90 la sută. Iniţial, au inceput să le vândă in 2001. Ele funcţionează după aceeaşi tehnologie, ca şi cipuri de computer pentru iluminarea calculatoarelor şi ceasurilor. Pentru iluminaţie sunt  folosite semiconductori în loc de becuri cu incandescenţă.

Potrivit unui studiu al Departmentului pentru Energetica din SUA, dacă toată lumea ar înlocui ghirlandele lor convenţionale de sărbătoare cu LED-uri, ar putea fi salvate cel puţin  două miliarde de kilowatt-ore de energie electrică pe lună. Acest lucru ar fi suficient pentru a furniza energie electrică completă la 200.000 de apartamente şi case pe an.

Există şi alte bonusuri suplimentare: LED-urile aproape nu se încălzesc, iar termenul lor de exploatare constituie aproximativ 200.000 de ore. Chiar daca un LED va arde, alţii vor continua să funcţioneze.

Cât priveşte lumânări de Crăciun, ar fi mai bine să utilizaţi lumânări din ceară de albine, şi nu din parafină (realizate din produse petroliere rafinate, cu adaosul coloranţilor si aromelor chimice).


Produse

Aşa cum am menţionat anterior, este cel mai bine să folosiţi  produse locale, alimente de la ferme şi întreprinderi autohtone, pentru că livrarea produselor, fabricate în zone, locuite de consumatori, este  asociată cu daune minime pentru natură, ele sunt mai ieftine şi calitatea acestor produse poate fi mai uşor controlată.

Ar fi mai bine să alegeţi produse cu un minim de ambalaje. Având în vedere că înainte de Anul Nou oamenii cumpară mai multe produse, ţinând cont de o vacanţă îndelungată, opţiunea perfectă ar fi centre de distribuţie angro şi magazine,  în care este posibil să cumpaţi produse ambalate în saci mari şi cutii.
Un An Nou şi Crăciun Fericit!

 

 

Sursa cu link pe www.prime-tass.ru

Joi, 30 decembrie 2010
Vizualizări: 2940

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
74
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
117
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
153
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
480