Apa curată – mai scumpă decât petrolul. Guvernul Rusiei planifică activităţi pe scară largă privind curăţarea şi conservarea resurselor acvatice (Video)
Apa curată – mai scumpă decât petrolul. Guvernul Rusiei planifică activităţi pe scară largă privind curăţarea şi conservarea resurselor acvatice (Video)
Faptul că apa potabilă obişnuită poate deveni o marfă de export, a fost discutat la Moscova, în cadrul unui forum internaţional cu genericul "Apa curată".
La lucrările forumului a participat Vladimir Putin, care a anunţat că, începând cu anul viitor, în ţară va intra în vigoare programul federal, menit să contribuie la conservarea resurselor acvatice.
Raportul comentatorului NTV, Vladimir Kondratiev.
"Apă-apă, apă în jur" – aceste cuvinte sunt despre Rusia, în posesia căreia se află cele mai mari rezerve de apă dulce şi apă potabilă din lume. Aceasta este o resursă nepreţuită, dacă avem în vedere că peste 20 de ani două treimi din populaţia lumii se va confrunta cu lipsa apei. Să administrăm corect ceea ce am primit de la Dumnezeu şi de la strămoşii noştri –iată care sunt principalele provocări cu care se confruntă conducerea ţării şi experţii din acest domeniu.
Toţi participanţii din aproape de 50 de ţări din întreaga lume au spus că peste câţiva ani apa îmbuteliată va fi mai scumpă, decât petrolul şi gaze.
S-a vorbit despre piaţa internaţională acvatică, care ar putea aduce Rusiei mulţi bani şi aşa mai departe. La expoziţia, care are loc aici, împreună cu forumul, au fost prezentate diferite sisteme de purificare a apei.
Ghenadii Onişcenko, medicul de stat sanitar principal al Federaţiei Ruse: Legile noastre reglamentează cerinţele privind siguranţa apei, unele indice, sunt chiar mai mari. Potrivit Onişcenko, la nivel mondial, 80% din boli sunt cauzate de calitatea proastă de apă.
Prim-ministrul Vladimir Putin a declarat că Guvernul este gata să aloce acestui program nouă miliarde de ruble, încă 313 miliarde sunt aşteapte de la mediu de afaceri. Prim-ministrul a ţinut o cuvântare după toţi participanţii forumului, care au spus că nici în vremurile ţarului, nici ale bolşevicilor nu s-a întreprins nimic asemănător programului "Apa curată". Putin nu a putut trece cu tăcere aceste comentarii: "Felix Vladimirovici (ministrul de interne în guvernul bolşevic- trad.) , pe care îl cunosc mulţi ani, vorbind aici, a spus că, începând cu 1917, nu s-au produs evenimente atât de importante în cadrul purificării apelor. Ce a fost făcut în 1917 pentru canalizare şi curăţire? Datorită autorului cărţii "Inima de câine", ştim că în acele vremuri cu curăţire s-au ocupat oamenii serioşi, însă ei curăţeau cu totul altceva, după cum am înţeles".
Experţii estimează că până în 2020, 2/3 din omenire vor simti o lipsă puternică de apă. Premierul a vorbit, în special, despre rolul Rusiei ca tării, care posedă cele mai mari rezerve de resurse de apă. Strategia defineşte, în mod clar, locul Rusiei pe piaţa globală acvatică. “În prezent, aceasta este doar în formare, şi ne vom strădui să utilizăm la maxim avantajele competitive ale Rusiei cu privire la aprovizionarea cu apă în lume”. Putin a subliniat importanţa strategiei acvatice din Rusia în perioada până în 2020. Se planifică modernizarea pe scară largă a sectorului, acvatic, inclusiv îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii resurselor acvatice.