ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Aproape 10% din rezervații au dispărut în ultimii 25 de ani

Savanții au efectuat un studiu și au reînnoit hărțile teritoriilor virgine, întocmite în anii 90 de activiști. Comparînd noile date cu cele anterioare, savanții au ajuns la concluzia că circa 3,3 milioane de km pătrați (9,6%) din teritoriul virgin au fost pierduți timp de 20 de ani. Cele mai mari pierderi sînt în America de Sud și Africa.

La „natura sălbatică” se referă landșafturile, care sau nu au fost supuse deloc influenței umane sau au fost influențate de modificări antropogene ca industrializarea, agricultura, dezvoltarea infrastructurii. Lipsa populației băștinașe nu e obligatorie, dar implicarea ei în diversitatea biologică și ecologică trebuie să fie minimă.

Habitatul a circa o treime din tipurile mamiferelor terestre coincid parțial cu rezervațiile naturale de importanță mondială, inclusiv o parte considerabilă (12%) din toate mamiferele pe cale de dispariție. Prin urmare, pierderea teritoriilor rezervațiilor amplifică riscul dispariției speciilor care și așa se află sub riscul dispariției.

În pofida fortificării eforturilor globale îndreptate în ultimul timp spre păstrarea și extinderea zonelor protejate în încercarea de a preveni dispariția teritoriilor virgine, a fost pierdut mult timp. Numărul teritoriilor protejate a fost dublat de la summit-ul de la RIO (1992), iar de atunci au fost pierdute ireversibil 2,5 milioane km pătrați. Din fericire, cele 25,2 km p. rămase prezintă teritorii de amploare (peste 10 mii km pătrați) și sînt protejate prin lege de către Uniunea Internațională pentru protecția naturii și resurselor naturale.

Почти 10% заповедных территорий утрачены за последние четверть века

 

Sursa: green-city.su

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
137
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
221
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
215
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
249