ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Arheologii au descoperit palatul regelui David
 

 

Autoritatea Israeliană a Antichităților a emis un comunicat, afișînd un titlu extraordinar: „Palatul Regelui David a fost descoperit în Shephelah-ul Iudeei”. La încheierea celui de-al 7-lea sezon de săpături la Khirbet Qeiyafa, profesorul Universitatii Ebraice, Yosef Garfinkel, si arheologul Autorității Israeliene de Antichități, Saar Ganor, au anunțat cu mare fast descoperirea "celor mai mari două clădiri cunoscute că ar fi existat în sec. X înainte de Hristos, în Regatul lui Iuda".

 

Una dintre aceste clădiri este o structură a unui palat lung de aproximativ 30 de metri, situat central, decorat cu vase elegante importate. Garfinkel a declarat, pentru ziarul israelian Haaretz, că "nu există nicio îndoială că liderul cetății locuia aici, iar cînd regele David a venit să vadă aceste dealuri, a dormit aici". Altă structură, un depozit așezat pe stîlpi, prezintă zeci de vase de depozitare, "ștampilate cu un sigiliu oficial, așa după cum era obiceiul în Regatul lui Iuda timp de secole", potrivit Autorității Israeliene a Antichităților.

Khirbet Qeiyafa a adus numeroase descoperiri interesante și controversate, născînd rumori în lumea arheologiei biblice. Căutarile din Valley of Elah, pe sit-ul fortificat din Qeiyafa, la granița cu filistenii, au adus dovezi convingătoare care să sprijine domnia lui David la începutul celei de-a doua perioade a fierului, cînd Biblia spune că el a fost conducător. Prezența unică a celor două porți, pe sit, l-a condus pe Garfinkel să identifice locul cu Sha'arayim-ul biblic, ceea ce înseamnă "Două Porți", în ebraică.

Cu toate acestea, unii cercetători sînt sceptici față de pretențiile lui Garfinkel. Garfinkel a folosit probele de pe Qeiyafa, pentru a argumenta că David și Solomon au domnit peste un stat iudaic bine organizat și pe deplin urbanizat, în secolul al X-lea înainte de Hristos. Anul trecut, Universitatea din Tel Aviv a publicat articolul "Khirbet Qeiyafa: o interpretare senzațională arheologică și istorică", criticînd metodele lui Garfinkel, cronologia și interpretările, iar codirectorul Foundation Stone, David Willner, a publicat un răspuns imediat după comunicatul de presă, numind anunțul ca fiind unul de "senzaționalism necondiționat".

Shfela sau Shephelah, ori Shfelat Yehuda, "Poalele Iudee", este o cîmpie din Israel, din partea de centru-sud, care se întinde pe o distanță de 10-15 km între muntele Hebron și cîmpia de coastă. Aceasta a fost una dintre regiunile alocate neamului biblic al lui Iuda. Astăzi, Shfela apartine în mare parte mediului rural, deținînd multe ferme.

 

 

Археологи нашли дворец библейского царя Давида

 

 

Sursa: noi.md

 

Joi, 25 iulie 2013
Vizualizări: 1994

Citiţi de asemenea

Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
9
Ce-i unește pe Arnold Schwarzenegger, Jennifer Aniston, Chris Evans, Charlize Theron și alți actori?Toți au luat cîte un...
40
Fotograful Scott Franks a filmat un scurtmetraj cu denumirea "Jocul semințelor".În film este afișată lupta de zi cu zi a...
62
Înainte de a începe să îmbunătățești lumea, de trei ori uită-te la propria casă.Proverb chinezesc...
175