Așezările antice ale vikingilor descoperite ar putea rescrie istoria (+Foto)
Istoria Islandei începe cu Ingolfur Arnarson, un reprezentant al unei familii nobile din Norvegia, care, ca urmare a conflictelor civile, a fost nevoit să-și părăsească moșiile pentru totdeauna și să meargă pe mare în căutarea unui nou pămînt. Anume așa în 874 pe harta insulei a apărut orașul Reykjavik. Cu toate acestea, o nouă descoperire a arheologilor ar putea plasa această frumoasă legendă planul doi. Casele antice pe care oamenii de știință le-au găsit vorbesc despre popularea insulei cu 70 de ani mai devreme.
Două case vechi au fost descoperite în apropierea satului din afara fiordului Stedvarfjordur, unul dintre ele fiind construit cu aproape 75 de ani înainte de evenimentul oficial de populare a țării de către vikingi.
Datînd din jurul anului 800 D.HR., casa are o lungime de cel puțin 40 de metri și a fost folosită de colonizatorii timpurii drept tabără de vînătoare sezonieră pentru urmărirea morselor în această regiune. Împreună cu structura din lemn, au fost găsite numeroase artefacte decorative, inclusiv monede romane și din Orientul Mijlociu, mărgele, inele și mici fragmente de aur.
Aceste construcții au fost descoperite de un grup arheologic condus de Bjarni F. Einarsson. Oamenii de știință lucrează în regiune din 2015. Acum, cercetătorii spun că construcțiile descoperite pot ajuta să privim altfel modului în care vikingii au fondat așezarea agricolă.
"Încă nu avem imaginea completă, în primul rând trebuie să finalizăm săpăturile casei care a fost construită mai își apoi vom putea studia vechea structură", a comentat Einarsson.
De aceea, acum oamenii de știință pot face doar presupuneri. Ei cred că vechea casă descoperită a fost folosită drept tabără de vînătoare sezonieră și a fost sub controlul unui lider norvegian care vîna morse pentru a le duce apoi în Norvegia.
Astfel de case lungi erau folosite în epoca vikingiană în calitate de case publice. Ele erau împărțite în camere, ceea ce permitea ca în ele să locuiască concomitent mai multe familii.
De asemenea, după ce a cernut pămîntul, echipa a găsit artefacte valoroase, printre care mărgele decorative, argint și monede antice. Experții spun că aceste articole au fost cel mai probabil procurate prin comerț. Vikingii ar putea vinde resurse locale, cum ar fi piei și carne de balene și morse.