Au fost descoperite, probabil, cele mai vechi exemplare de animale
Erupția vulcanului care a avut loc aproximativ 579 de milioane de ani în urmă, a îngropat cele mai vechi exemplare de animale cunoscute de știință, consideră cercetătorii de la universităţile din Oxford şi Cambridge (Marea Britanie), precum şi de la Universitatea Memorial din Newfoundland şi Labrador (Canada). Rezultatele studiului apar în numarul din iulie al Journal of the Geological Society.
Animalele aparţin misterioasei perioade ediacar (635-542 milioane de ani în urmă), atunci cînd pe Pămînt au apărut primele organisme multicelulare complexe.
În rocile rezervației ecologice Misteyken-Point din Newfoundland oamenii de știință au descoperit mai mult de o sută de fosile, în care au observat "pui" de rangeomorfi - organisme ciudate care au trăit 550-580 de milioane de ani în urmă. Acestea seamănăm cu ferigi sau pene de mare, dar la o privire mai atentă se deosebesc radical de orice organisme contemporane.
Experţii nu ştiu încă unde să plaseze pe pomul vieţii rangeomorfii. Fosilele au mai puţin de trei centimetri în lungime, de multe ori nu întrec şase milimetri, adică sînt de multe ori mai mici decît formele "adulte", care puteau ajunge la doi metri.
Astfel, specialiștii consideră că 580 de milioane de ani în urmă viaţa se dezvolta rapid, experimentînd cu forme noi.
Sursa: moldovenii.md