Bateria solară
Bateria solară
Panourile solare, realizate cu mâinile proprii, nu este un lucru atât de dificil cum pare a fi la prima vedere.
Principala problemă rezidă în asamblarea bateriilor solare – de unde să obţinem elemente solare. Dacă nu găsiţi aceste elemente în redistribuirea ţării noastre, atunci contactaţi magazinele de peste hotare sau licitaţii. Elementele, conţinute în acest articol, au fost cumpărate la o licitaţie Ebay din SUA (1). Elementele solare, este mai bine să le procuraţi cu firele sudate, ceea ce va reduce în mod semnificativ durata asamblării bateriei (2).
Ca bază pentru baterie a fost selectată o foaie de plexiglas. Acest material este suficient de puternic, dar în acelaşi timp este flexibil, nu putrezeşte şi nu este afectat de factorii externi, şi, în plus, este uşor de prelucrat. Celulele solare industriale sunt supuse etanşării, dar acasă această operaţiune este foarte problematică, deci a trebuit să renunţăm la ermetizare.
Pentru a localiza celulele solare cu precizie ar trebui să faceţi un panou de asamblare din placaj (3). Pentru aceasta, desenaţi o grilă cu celule 86x155 mm, deoarece celulele solare au dimensiuni de 81x150 mm, şi pentru ecartamente ar trebui să lăsaţi 5 mm. Pentru ca elementele să nu alunece, puteţi ataşa la placaj cruci pentru stabilirea plăcilor ceramice (4).
Deoarece plexiglasul în acest exemplu are dimensiuni 76x68 cm, pe el sunt plasate 4 rânduri a câte 8 elemente, în total 32. De obicei, se recomandă pentru o baterie solară 12 B să utilizaţi 36 elemente, dar în acest caz, folosim un controller "inteligent", aşa că încât a fost să cedăm din putere şi tensiune. Un astfel de panou ne permite să obţinem o baterie de 50 W, de fapt, fiecare element are o capacitate maximă de aproximativ 1.75 W, dar puterea se pierde parţial din cauza reflecţiei pe sticlă. Numărul de lanţuri din elemente solare este mai bine de a face mai precis, pentru a aduce polii pe o parte.
Panoul de asamblare este amplasat orizontal şi se începe montarea elementelor solare cu ajutorul unui fier de lipit (5). Lanţuri de elemente sunt unite între ele cu o anvelopă specială (sârma lată). Tot cu acelaşi cauciuc polile bateriei sunt scoase spre exterior (6).
Elementele solare sunt fixate cu o bandă de montaj - un strat moale de material polimer între două straturi de bandă adezivă, care lipeşte bine şi, în plus, este predestinată să funcţioneze în aer liber. Bucăţi mici de această bandă sunt lipite la mijlocul tuturor elementelor (7), partea adezivă ar trebui să fie mai sus de contacte şi cruci plastice pe masa de asamblare. Apoi pe elemente se aplică un substrat de plexiglas şi se presează tare, astfel elementele solare sunt fixate pe substratul de prexiglas (8). Cu ajutorul unor bucăţi de aceeaşi bandă adezivă putem fixa anvelope pe substrat.
Sticla din faţă este fixată pe banda de montaj, dar una mai largă. Marginile sunt realizate din două straturi de bandă, ca ele să fie la acelaşi nivel cu suprafeţele lipicioase ale elementelor. Pentru ca sticla să nu să se lipească, la fiecare margine se rupe stratul de hârtie şi se îndoaie (9), apoi se aplică sticla din faţă şi hârtia suport se scoate. La lăsare în jos sticla este ataşată (10) şi încheietura iese netedă şi frumoasă (11).
Ca urmare a acestor operaţiuni, obţinem bateria solară asamblată (12), în partea superioară a căreia este anexat panoul de clemă cu contacte şi polii bateriei.
Sursa: solareview.blogspot.com