Bowman împotriva Monsanto. 0:1?

/ Vizionări: 3116

 

Bowman против Monsanto. 0:1?

 

 

Rusia îşi suspendă importurile de porumb modificat genetic de la Monsanto, după un studiu şocant
Rusia îşi suspendă importurile de porumb modificat genetic de la Monsanto, după un studiu şocant

Se pare că Curtea Supremă din SUA, a luat partea corporaţiei Monsanto în declarația ei privind încălcarea fermierului din Indiana, a brevetului la semințe de soia, rezistente la erbicide.

 

Nici unul dintre judecătorii litigiului în fața Curții Supreme de Justiție, şedinţa căreia a avut loc în februarie, nu a fost gata să susțină argumentele fermierului Vernon Hugh Bowman, că asupra boabelor de soia ieftine, pe care le-a cumpărat la elevatorul de cereale, nu se extinde brevetul Monsanto, în ciuda faptului că cele mai multe dintre ele au fost modificate genetic pentru a rezista la erbicidul Roundup.

Judecătorul John Roberts care a prezidat şedinţa a întrebat: „De ce cineva din lume ar vrea să cheltuiască timpul şi banii pentru a produce seminţe, dacă ar fi atât de ușor să evite brevetul?”.

Pentru a proteja investiția sa în dezvoltarea soiului de seminţe, Monsanto promovează o politică care interzice agricultorilor să stocheze sau să re-utilizeze semințele din recoltă. Fermierii trebuie să cumpere semințe în fiecare an.

Acest caz a fost monitorizat îndeaproape de oamenii de afaceri şi cercetătorii ştiinţifici care au înregistrat brevetul la moleculele ADN, tehnologii nano și alte tehnologii de reproducere.

Instanţei i-a fost pusă întrebarea, cât de departe se răspândeşte acţiunea brevetului, care aparţine celei mai mari companii de producție a semințelor. Mai mult de 90 la sută din fermierii americani specializaţi în creşterea boabelor de soia utilizează seminţe "Roundup Ready" produse de Monsanto şi lansate pentru prima dată pe piață în 1996. Pentru semănări târzii riscante, Bowman a procurat boabe de soia modificate genetic de la compania Monsanto

 

Bowman против Monsanto. 0:1?

 

El a mers la elevatorul de cereale, unde se păstrau boabele de soia destinate pentru vânzare în morărit, furaje şi alte scopuri, dar nu şi pentru utilizare sub formă de semințe.

Bowman a sugerat că aceste seminţe sunt rezistente la ucigașii buruienilor, deoarece proveneau din seminţe rezistente la erbicide. El a avut dreptate și a repetat metoda sa timp de opt ani. În 2007, Monsanto a intentat un proces, iar instanța de judecată a dispus că fermierul să plătească 84.456 de dolari companiei.

În cadrul procesului judecătorul nu a aprobat acțiunile lui Bowman.

Potrivit judecătorului, Stephen Breyer, Bowman putea să găsească diferite metode de aplicare pentru boabele soia achiziţionate la elevator: "Să hrănească cu ele animale, familia sau să prepare un curcan cu soia".

Dar, legea brevetelor interzice fermierului să le semene. "Copierea invenției brevetate este interzisă, - a declarat judecătorul Breyer, - dar el a făcut anume acest lucru".

Mark Walters, un avocat din Seattle, care a apărat interesele Bowman, a încercat să atragă atenția instanței la argumentul că Monsanto, folosește legislația brevetelor pentru a exploata agricultorii. „Ei vor ca fermierii să-şi asume toate riscurile în agricultură, iar ei în același timp să se relaxeze și să controleze modul în care produsul lor este utilizat", - s-a indignat Walters.

 

Bowman против Monsanto. 0:1?

 

Juristul Monsanto, Seth Waxman a declarat că compania a cheltuit 13 ani și sute de milioane de dolari pentru a obţine seminţe rezistente la erbicide.

"În absența posibilității de a limita reproducerea boabelor de soia cu proprietăţi brevetate de rezistenţă la erbicide, compania Monsanto nu ar fi putut lansa invenția sa în ciclul comercial și niciodată nu ar fi creat cea mai populară tehnologie în agricultură”, - a spus Waxman.

Administrația președintelui Obama, de asemenea, sprijină compania.

Mai multe grupuri de apărare a drepturilor consumatorilor și producătorii produselor organice de mai mult ori au intrat în conflict cu compania Monsanto la capitolul agriculturii modificate genetic și problemele în domeniul alimentaţiei. Anul trecut ei au pierdut o campanie în California, lansată în favoarea etichetării obligatorie a alimentelor semi-fabricate preparate din produse modificate genetic. Monsanto şi alte companii alimentare și chimice au cheltuit mai mult de 40 milioane de dolari pentru a preveni adoptarea inițiativei.

Decizia Curții este așteptată în luna iunie. Cazul Bowman împotriva Monsanto, 11-796.

 

 

Sursa: facepla.net