„Buy Nothing Christmas” – o idee absurdă într-o lume consumeristă?

/ Vizionări: 1726

Рождество без покупок – не правда ли безумная идея в наш век потребления?

V-ați putea imagina un Crăciun fără brad, decorațiuni, cadouri și masa plină de bucate? Probabil că nu. Și, totuși, există oameni care luptă pentru de-comercializarea sărbătorilor și întoarcerea la adevăratul spirit al Crăciunului. Buy Nothing Christmas este doar una dintre mișcările care promovează ideea.

„Buy Nothing Christmas” este o mișcare de protest față de comercializarea Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă. A pornit în mod neoficial în 1968, când o familie de americani a decis să elimine tot ceea ce era comercial în sărbătorirea Crăciunului. Au renunțat la a mai cumpăra decorațiuni, brad, felicitări, cadouri sau alimente pentru masa de Crăciun.

eMonitor  — controlul total asupra consumului de energie electrică
eMonitor — controlul total asupra consumului de energie electrică

Ideea de a lupta împotriva consumerismului este promovată an de an și de către publicația Adbusters, prin Buy Nothing Day. „Ziua în care nu se cumpără nimic” este, de fapt, o mișcare de contracarare a fenomenului Black Friday. Aceasta a fost extinsă și asupra Crăciunului în 2001, când un grup de 7 americani creștini au lansat în mod oficial mișcarea „Buy Nothing Christmas”.

Pe site-ul oficial, există numeroase explicații pentru a renunța la a mai face cumpărături în exces de Crăciun, dar și sugestii pentru a înlocui acest obicei cu altele, ceva mai „tradiționale” sau „în spiritul Crăciunului”. Printre acestea, se numără ideea de a confecționa propriile cadouri pentru cei dragi sau cea de a organiza târguri la care oamenii oferă la schimb obiecte pe care nu le mai folosesc.

În ultimii ani, mișcarea Buy Nothing Christmas s-a extins. Adbusters o promovează prin intermediul unor materiale video și a unor postere, invitându-și cititorii să le folosească la rândul lor.

De asemenea, ONG-ul „Center for a New American Dream” a creat propria campanie, intitulată „Simplify the Holidays”. Prin intermediul ei, pledează pentru reîntoarcerea la adevăratele valori ale Crăciunului și oferă chiar și un ghid pentru aceasta:

 

Sursa: green-report.ro