Casa din saman
Saman-ul este un material de construcție din solul argilos, uscat în aer liber și utilizat pentru montarea pereților. La construirea clădirii din saman, chirpici sunt aşezate cu mâna. Cu un conținut ridicat de paie, saman-ul are o bună izolare termică.
Casele sunt construite din chirpici e lut, fabricate pe loc. Modele pentru fabricarea lor sunt realizate în formă de cutii unice sau duble fără fund. Dimensiunile chirpici depind de condițiile locale și sunt: mici – 30x14x10 cm, medii – 30x17x13 cm şi mari – 40x19x13cm. Ar fi mai bine să fabricaţi chirpici în primăvara, ca pereţii să se usuce la soare în timpul verii. Forma este umezită cu apă şi presărată cu pleavă, apoi se ia o bucată de lut și se umple, se compactează și se netezeşte sau cu putere se aruncă o bucată de lut în casetă. Pentru umplutura următoare forma se scote și se transferă la alt loc. Chirpici sunt lăsate să se usuce timp de 2-3 zile pe suprafaţă, apoi acestea se usucă încă o săptămână pe altă parte. Ploaia blândă nu este teribilă, în cazul în care zona de turnare este amenajată corect, altfel chirpici ar trebui să fie plasate sub un şopron. Chirpici finisate sunt durabile şi rezistă o cădere de la o înălțime de 2 metri, nu se înmoaie în apă timp de 2 zile.
Există şi al doilea mod de construire a caselor din saman. El este mai ușor şi pentru acesta mai aveţi nevoie de trestie și lemn pentru grinzi și stâlpi de susținere. Pilonii sunt stabiliţi în fundament, din partea exterioară şi interioară sunt acoperiţi cu plăci de lemn. Cu trestie se umple spațiul dintre plăci, partea de sus se acoperă cu un strat de lut. Ar trebui să memorizaţi locul plasării pilonilor pentru a şti în continuare unde se poate atârna o poliţă.
Avantajele chirpici din saman sunt proprietăţile ecologice, costul redus, rezistența la foc cu o cantitate mică de celuloză, izolaţie fonica, izolaţie termică şi stabilizarea umidităţii.
Dezavantajele includ: o lungă perioadă de timp pentru uscarea pereţilor, rezistență scăzută la înghețuri și la umezeală, pot apărea fungi, rozătoare.
Sursa: ecohouse.lv