ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Casa zero — FAQ




 

 

Casa zero (de asemenea cunoscută ca casă pasivă (în engleză passive house), casă eficientă energetic, eco-casă), clădirea eficientă energetic, care corespunde celui mai înalt standard de economisire a energiei în practica construcţiilor de locuinţe individuale şi cu multe niveluri. Pentru o casă pasivă consumul energiei constituie aproximativ 10% din densitatea energiei pe unitatea de volum consumat de către majoritatea clădirilor moderne. O încălzire uşoară este necesară numai în perioada temperaturilor de îngheţ.

 

În mod ideal, o casa pasivă este un sistem energetic independent, care, în general, nu are nevoie de cheltuieli pentru a menţine o temperatură confortabilă de aer şi de apă. Toată energia necesară pentru viaţa oamenilor trebuie să fie produsă în interiorul casei cu ajutorul surselor de energie regenerabile.

Principiul de bază al proiectării unei case eficiente energetic este folosirea tuturor posibilităţilor de conservare a căldurii. În această casă nu este necesară utilizarea sistemelor convenţionale de încălzire, de ventilaţie, de aer condiţionat, de alimentare cu apă. Încălzirea casei zero se efectuează datorită căldurii generate de oamenii care locuiesc în ea, aparate de uz casnic şi surse de energie alternative, apă caldă menajeră - de la instalaţii de energie regenerabilă, cum ar fi pompele de căldură, panouri solare şi termo instalaţii cu tiraj artificial.

În plus, casele zero sunt foarte confortabile şi ecologic benefice pentru om. La ziua de azi aceste construcţii sunt cele mai convenabile şi cele mai moderne tipuri de clădiri. În ele sunt menţinute în mod automat: temperatura optimă, umiditatea şi aerul curat, ceea ce transformă viaţa în astfel de case într-o plăcere. Avînd în vedere faptul că oamenii aproximativ 60% din timpul lor se află în interior, importanţa acestor obiecte, pentru a menţine calitatea înaltă a vieţii nu poate fi supraestimată. Microclimatul clădirii contribuie la prelungirea vieţii umane.

În general, casele zero sunt cele mai confortabile, mai moderne şi mai eficiente tipuri de clădiri. Cea mai mare experienţă practică în implementarea proiectelor caselor zero posedă ţările din Europa de Vest. În prezent sunt construite mii de astfel de case. Conceptul caselor pasive şi eficiente energetic este promiţător şi realizabil în ţara noastră.

 

Casa zero - FAQ 

Pierderile de căldură într-o casă pasivă sunt apropiate de zero. În aceleaşi condiţii casa obişnuită "încălzeşte" strada.

 

Beneficiile caselor eficiente energetic şi caselor zero

Economia mijloacelor

Tarifele pentru gaze şi energie electrică sunt în creştere în ciuda crizei. În 2011-2012, în conformitate cu planurile deja publicate ale monopolurilor naturale ruseşti, dimensiunea lor va creşte, cel puţin, de 2 ori. Proprietarul casei zero economiseşte pînă la 80% din energie pentru încălzire. În primăvara sezonului de încălzire a casei zero se încheie mai devreme şi toamna se începe mai tîrziu. Vara costurile de energie electrică pentru aer condiţionat sunt reduse la zero.

 

Independenţă energetică

Casa zero nu foloseşte sistemul centralizat de gaze şi / sau de căldură şi poate fi construită în "cîmp". Cu toate acestea, în viitorul apropiat, conceptul casei zero, va fi promovat pe scară largă şi în limitele zonei cu o infrastructură dezvoltată. La deconectarea urgentă de căldură în timpul iernii temperatura din interiorul casei zero scade doar cu 1-2 ° C pe zi. Nu este nevoie de conectare la reţelele de gaze, precum şi lipsa facturilor comunale pentru gazele naturale va reduce perioada de rentabilitate.

 

Mediul intern confortabil

Avînd în vedere faptul că oamenii, în medie, mai mult de 60% din timpul lor şi-l petrec la domiciliu, mediul confortabil este unul din cei mai importanţi factori la alegerea tipului de clădire. Datorită soluţiilor tehnice utilizate în aceste case se menţine un climat interior sănătos: pardoseli şi pereţii calzi, temperatura optimă, umiditatea şi puritatea aerului. Este stabilit că un mediu de viaţă confortabil, care se formează în casele pasive, prelungeşte durata vieţii omului apt de muncă. De exemplu, microclimatul clădirii are efectele benefice asupra oamenilor alergi. Nu este surprinzător faptul că anume aceste caracteristici ale caselor pasive au dus la creşterea rapidă a popularităţii lor în ultimii ani.

 

Lichiditatea ridicată 

Eficienţa energetică este unul din standardele de bază ale locuinţei de calitate. Treptat, pe măsura apariţiei mai multor case eficiente energetic, devine tot mai dificil să vindem o casă obişnuită, fără concesii în preţ. Cheltuielile pentru căptuşeală sunt mult mai inferioare comparativ cu creşterea ulterioară a valorii casei şi pot fi calificate ca un fel de investiţii în viitor.

 

Inovaţie

Casa zero este în plină măsură un adăpost al omului din secolul XXI. Soluţiile utilizate în domeniul încălzirii, minimizării pierderilor de energie, ventilaţiei, sistemelor de inginerie, care sunt considerate tehnologii de ziua de mîine, sunt disponibile în astfel de casă de astăzi.

 

Componenta ecologică

Casa zero este adesea menţionată ca "casa ecologică" ("Eco-casă"). Este cunoscut faptul că aproximativ 40% din emisiile de CO2 sunt produse prin arderea combustibililor, folosiţi pentru încălzirea clădirilor. Utilizarea caselor zero poate reduce aceste cifre, deoarece clădirile sunt încălzite de la surse alternative de energie. În plus, pentru construcţia lor sunt alese materiale ecologice curate, deseori tradiţionale - lemn, piatra, cărămida.

 

Oare există constrîngeri arhitecturale în construirea unei case pasive?

Casa pasivă, precum şi casa convenţională, poate avea orice aspect şi număr de etaje, fără restricţii speciale în acest caz. Există doar o recomandare: mai multe ferestre pe partea de sud a clădirii (pentru a reduce pierderile de căldură).

 

De ce avem nevoie să construim o casă pasivă?

Durata exploatării clădirii moderne este de cîteva decenii. Pentru a menţine viaţa oamenilor în acest timp se cheltuieşte o mulţime de energie termică şi electrică (şi, prin urmare, bani). Casa pasivă ne permite să reducem de mai multe ori consumul resurselor şi costurile pentru încălzire. Acest fapt devine deosebit de relevant în următoarele cazuri:

- pentru încălzirea clădirii se foloseşte energie electrică;
- pe teren de construcţie (sau într-o casă deja construită) este trasă linia de transportare a energiei electrice de putere limitată (sau nu există deloc), iar creşterea puterii de intrare (construirea liniilor electrice pînă la casa dvs.) este asociată cu investiţii de capital mare;
- există o nevoie de a reduce consumul energiei electrice;
- pentru încălzirea clădirii se utilizează combustibili solizi, combustibili lichizi sau gaz petrolier lichefiat în butelii şi este necesar de a reduce consumul lui sau a trece la o sursă de energie mult mai convenabilă;
- pentru încălzire se folosesc gaze naturale, dar avînd în vedere tarifele în creştere, este necesar de economisi consumul lor.

 

Nu uitaţi de faptul că resursele energetice (petrol, gaz) sunt limitate, din care cauză preţurile cresc în fiecare an.

 

Principiile de proiectare ale casei eficiente energetic

Soluţia arhitecturală:

- orientarea energetică raţională a clădirii după părţile lumii în ceea ce priveşte locul de amplasare a ferestrelor, uşilor şi zonelor tampon.

Planificarea spaţiului:

- forma eficientă energetic a casei, care oferă o suprafaţă minimă a pereţilor exteriori;
- suprafaţa optimă a geamurilor;
- prezenţa vestibulului la intrare.

Soluţii constructive:
- Izolarea continuă a clădirii din materialele izolante extrem de eficiente de o grosime de 25-40 cm (prin calcul), lipsa de poduri reci, etanşeitate;
- utilizarea sistemelor de ferestre cu un nivel ridicat de izolare termică;

Soluţii inginereşti
 - Crearea schimbului de căldură cu o pierdere minimă a căldurii asigurată de un sistem mecanic prin refulare şi aspiraţie cu recuperarea căldurii. 

 

Structura unui schimbător de căldură din plăci

 

Casa zero - FAQ 

 

Schimbătorul de căldură este un dispozitiv în care se petrece transferul de căldură a aerului de ieşire, „prelucrat” şi aerului proaspăt de intrare. Noi nu "aruncăm" căldura din cameră cu ventilaţia prin aspiraţie, ci folosim această căldură pentru a încălzi aerul de intrare. Fluxuri de aer de aprovizionare şi de evacuare nu se amestecă într-un recuperator, se petrece doar un transfer de căldură.

  • Utilizarea raţională a surselor de căldură şi a energiei casei (degajări interioare de căldură în urma funcţionării aparatelor electrice), precum şi a zonei din jur: de exemplu, utilizarea energiei termice a pămîntului prin intermediul pompei de căldură, care va permite să obţinem pînă la 5 kWh de energie termică pentru fiecare kilowatt oră de energie electrică consumată. Puteţi utiliza energia solară şi energia eoliană.

 

Casa zero - FAQ 

 

  • Aplicarea echipamentelor ingineriei moderne cu un randament ridicat (de exemplu, generatoare de căldură, generatoare termice turbionare).
  • Economii suplimentare de energie termică prin utilizarea sistemului de control automat al tuturor echipamentelor tehnice în clădire (sistemul de "casă inteligentă").

 

Beneficiile economice

Beneficiile economice ale casei zero nu au fost atît de evidente în timpurile anterioare de prosperitate economică, preţurile de consum reduse la energie şi disponibilitatea lor. În viitor, costului energiei va continua să crească, iar disponibilitatea resurselor de energie şi a infrastructurii să scadă. Motivul pentru aceste tendinţe - o gravă criză structurală a sectorului energetic din Rusia, ale căror consecinţe au început să fie resimţite deja acum.

Cele mai mari economii în casa zero sunt obţinute la încălzire – costurile iniţiale pentru încălzire pot fi reduse de 10 ori. Dacă în casă este instalat sistemul "inteligent" de control al puterii, atunci costurile pentru încălzire şi energie electrică pot fi reduse în mod semnificativ. Costul mediu al recuperării sistemelor de inginerie într-o casă inteligentă se încadrează în intervalul de 5-7 ani, la preţuri constante pentru energie.

 

Casa zero - FAQ 

 

Construirea casei zero cu o suprafaţă de 200 m2, o infrastructură a reţelei energetice disponibile, cu condiţia introducerii tuturor soluţiilor eficiente energetic, costă în medie cu 30% mai scump, decît construirea unei casei de ţară tradiţionale cu o suprafaţă similară, dar din cauza reducerii principiale a cheltuielilor pentru energie electrică şi termică aceste costuri sunt recuperate timp de 5-8 ani. Ulterior, costul total al construcţiei şi al aprovizionării casei zero cu energie este mai mic în comparaţie cu investiţiile tradiţionale, ceea ce permite proprietarului clientului să obţină un efect economic substanţial.

 

Casa zero - FAQ 

 

În condiţiile de inaccesibilitate a infrastructurii de reţea costurile capitale se recuperează mult mai repede. În acest caz, soluţiile pentru asigurare electrică autonomă sunt deja competitive reieşind din nivelul costurilor capitale cu o furnizare tradiţională a energiei electrice de la reţea. Gospodăriile care au instalat astfel de sisteme (turbine eoliene de o capacitate mică, panouri solare), încep să cîştige prin reducerea plăţilor pentru energia electrică.

 

Casa zero - FAQ 

 Casa zero - FAQ

 

 

Sursa: ekopower.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 08 martie 2012 15:29
Vizualizări: 8570

Citiţi de asemenea

Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
82
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
58
În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
114
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
121