Ce este un restaurant Locavore?
Restaurantele locavore câștigă popularitate în întreaga lume. Cum diferă acestea de cele obișnuite.
Locavore este un termen ce denotă consumul alimentelor la nivel local; provine de la cuvîntul englez, local, prin analogie cu carnivore - carnivor sau omnivore - omnivor. Cuvântul a apărut în 2005, iar în 2007 Oxford American Dictionary l-a titrat ca fiind cuvântul anului, atît de mult s-a răspândit acesta în lumea vorbitoare de limbă engleză.
Restaurantul locavore înseamnă:
• aici se gătește și se consumă numai ceea ce crește în apropiere;
• un astfel de local are la bază principiile de sezonalitate, localitate, sprijin pentru agricultori, ecologie, consum responsabil;
• conlucrează numai cu fermierii care trăiesc și lucrează pe o rază de 100-150 km de la restaurant și doar cu acei fermieri care au respect față de mediul înconjurător și nu folosesc tehnologiile și produsele dăunătoare planetei;
• meniul conține bucate tradiționale, folosindu-se în mod activ tot ceea ce apare în gastronomia contemporană și noile tehnici culinare.
Exemple de restaurante locavore
Pionier în mișcarea locavore a devenit restaurantul suedez Faviken. Acest restaurant condus de bucătarul-șef, Magnus Nilsson, este situat la 600 de km la nord de Stockholm. La început, în restaurant puteau lua masa doar 12-16 persoane. După cum susține însuși proprietarul : " Chiar trebuie să vrei să mănânci aici pentru a ajunge aici".
Restaurantul folosește numai produse de la fermieri locali și propriile lor produse agricole și conserve. Cu toate acestea, Faviken se numără constant printre localurile de top din lume.
Acest exemplu a fost urmat de către alți bucătari-șef și culinari din alte restaurante scandinave, inspirați de produse de sezon ale fermierilor care au creat o nouă realitate gastronomică. Bucătăria de natură scandinavică oferă o mulțime de alimente interesante, uneori chiar uitate, care au devenit baza unei noi bucătării nordice ce a cucerit întreaga lume.
Restaurantul locavore în Rusia
În Rusia popularitatea pentru produsele locale se acomodează mai greu și în limba rusă încă nu există cuvântul care ar determina nu numai un loc de origine, dar, de asemenea, o întreagă ideologie - consumul responsabil, ecologia mediului, sprijinul fermierilor locali.
Primul proiect al restaurantului locavore din Rusia poate fi numit restaurantul, “Mark i Lev” din suburbia orașului Tula.
Acesta are un meniu special în funcție de sezon. Care e actualizat în mod regulat, în măsura disponibilității produselor regionale din oraș.
Restaurantul dispune de o grădină proprie și o seră ce se încălzește pe tot parcursul anului, unde se cresc verdețuri, salate, legume. Această grădină este amenajată în bază principiilor agronomice ale marelui savant rus Bolotov Andrei Timofeivich.
Restaurantul în mod independent se ocupă de conservarea pentru iarnă a legumelor, fructelor de padure , ciupercilor și de tot ce poate fi conservat. Aici se sărează, murează și se fierbe.
În apropiere se află muzeul lui Bolotov și Polenov. Angajații muzeului Bolotov au amenajată o grădină, asemănătoare cu cea de pe timpul cînd savantul era în viață, care furnizează legume pentru restaurant. În muzeul Polenov este întemeiată o fermă de rațe și gîște.
" Mark i Lev " este lansat în colaborare cu Boris Akimov, creatorul cooperativei agricole LavkaLavka.