ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

CE POT FACE? Sau un experiment din viaţă ecologică în metropolăCE POT FACE? Sau un experiment din  viaţă ecologică în metropolă

 

 

Totul s-a început aşa cum se întâmplă deseori, de la o simplă întâmplare ... Am dat cu ochii de un articol despre o problema ecologică gravă  cauzată de pungile de plastic. Acestea sunt produse cu tone, aruncate peste tot, iar polietilena se descompune timp de 500 de ani.

Articolul  m-a  impresionat. Ce, în genere, pot eu face, este necesar să se modifice sistemul, etc. - sunt scuze tradiţionale de dragul conştiinţei . Însă acestea m-au pus pe gânduri.

Eu cos costume populare (sarafane) şi particip la sărbători cu obiceiuri, cânt melodii despre mama-pământ. Şi de ce nu-mi pasă de natură? În ceea că pot schimba situaţia singură, nu cred. Dar aici este o altă întrebare. Este vorba despre o responsabilitate personală faţă de pământ.


Înlocuirea produselor chimice de uz casnic cu substanţele naturale este destul de uşoară!

Pe scurt, am pierdut liniştea. Însă, eu locuiesc într-un oraş mare, într-o clădire tipică cu multe etaje, cumpăr alimente în supermarketuri. Ce se fac? Voi încerca, cel puţin, o săptămână, să trăiesc fără a afecta natura.

Zis şi făcut, am adunat împreună toate sfaturile şi le-am scris frumos pe o foaie. Ei bine, economisirea luminii şi apei este destul de simplă, este suficient să înlocuim  becurile pe cele de economisire a energiei.

A sosit  momentul pentru a face ordine în casă, a spăla vasele şi, ca de obicei, am întins mâna  după o substanţă chimică, însă în viaţa ecologică nu este loc pentru produsele chimice de uz casnic. Cât n-ar fi de straniu, dar nu a fost o problemă mare. Înlocuirea produselor chimice de uz casnic cu mijloacele naturale, a fost destul de simplă. Deoarece duc un mod de viaţă fără un regim strict, refuzul la  transport, înlocuindu-l o cu bicicletă, a fost, de asemenea, necomplicat.

Toate problemele au început cu vizitarea magazinului. Aici, a trebuit să depun eforturi. Deci, am decis să renunţ la plastic. Am cusut o geantă destul de elegantă pentru cumpărături . Am cusut, însă reacţia vânzătorilor la cererea mea să nu ambaleze fiecare măr în sac şi se cântărească cartofi în geanta mea  in pânză a fost destul de contradictorie. Unii pur şi simplu au refuzat, alţii m-au  întrebat dacă aveam bani să plătesc, etc. Dar, totuşi, am reuşit să găsesc o fată potrivită şi acum mă duc la ea.

Mai dificil a fost cu alte produse friabile, dar, din nou, manifestând perseverenţă, am găsit un magazin unde crupele se vindeau în ambalaje de hârtie. Pâinea fără pungă de plastic nu s-a găsit în genere, am fost nevoită să trec la o pâine coaptă de mine personal (şi trebuie de spus, a fost un mare folos pentru sănătate). În general, este dificil, dar posibil.

Nu a fost uşor să respect un alt principiu important – a cumpăra numai produse fabricate în regiunea mea. În oraşul nostru, alegerea, din păcate, s-a dovedit a fi nesemnificativă. Dar şi aici, soluţia a fost găsită – am verificat arhivele mele de cărţi şi am început să studiez în practică bucătăria tradiţională, care nu are nevoie de toate lucrurile exotice. Am înlocuit ceaiul de la magazin cu plante, mirodenii – cu ierburi măcinate, strânse de mine personal. Şi în afară de o conştiinţă curată am descoperit în mine o uşurinţă extraordinară a corpului şi un flux de energie.

Asta e tot. Am scris un articol şi am convins prietenii mei să se alăture experimentului, care a durat mai mult de o săptămână. Şi când din nou m-am plimbat în pădure, cântând cântecele tradiţionale şi participând la ritualuri populare, sufletul meu zvâcnea şi se bucura de faptul că pot face măcar ceva pentru pământul meu.


Cu dragoste, Tanya Milovanova

 

Sursa: samozdraw.com.ua

Luni, 19 septembrie 2011
Vizualizări: 1876

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
239
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
207
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
233
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
578