Cel mai mare vapor cu panouri solare, in misiune arheologica in Marea Egee
Cea mai mare ambarcatiune din lume propulsata cu energie solara, catamaranul PlanetSolar, incepe la 11 august o misiune de arheologie submarina in Grecia, in estul Peloponezului, informeaza luni AFP, care precizeaza ca vaporul a traversat deja canalul Corint, care leaga Marea Ioniana de Marea Egee.
In cadrul proiectului ‘TerraSubmersa’, un colectiv de cercetatori greci si elvetieni va efectua, timp de o luna, scufundari in apropiere de grota Franchthi, un sit preistoric cunoscut, a explicat pentru AFP profesorul Julien Beck, de la universitatea din Geneva, care este conducatorul expeditiei.
“Caracteristica acestei grote este ca se stie ca a fost locuita timp de aproximativ 35.000 de ani, din Paleolitic pana in Neolitic, si avem motive serioase pentru a crede ca, spre sfarsitul Neoliticului, locuitorii de acolo s-au stabilit in apropiere, intr-o zona care in prezent este acoperita de ape”, a explicat specialistul. “Daca se va descoperi acest sat, ar putea fi unul dintre cele mai vechi din Grecia si din Europa”, a adaugat el.
PlanetSolar, care a facut in 2012 inconjurul lumii folosind doar energie produsa de panouri solare, a mai luat parte si la alte campanii stiintifice. La actuala misiune, va participa alaturi de un vapor apartinand centrului elen de cercetari marine. PlanetSola navigheaza sub pavilion elvetian, iar capitanul sau este navigatorul francez Gerard d’Aboville. Nava este dotata cu 825 de module cu 38.000 de celule fotovoltaice desfasurate pe o suprafata de 537 de metri patrati si se deplaseaza cu o viteza medie de 7,5 noduri pe ora (14 km/ora).