ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cel mai utilizat erbicid din agricultură e posibil cancerigen




 

Unul dintre cele mai populare erbicide din lume – şi cel mai utilizat în Statele Unite – a fost etichetat  de către Agenţia Internaţionala de Cercetare a Cancerului (IARC) ca fiind posibil cancerigen.

Decizia a fost luată de de IARC, ramura de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății, cu sediul în Franţa, care a luat în considerare statutul a cinci substanţe care ucid insectele şi buruienile, inclusiv glifosatul, folosit la nivel global în agricultura industrială.
Agenţia de Protecţia Mediului din Statele Unite, care îşi ia propriile decizii, a spus că va lua în considerare evaluarea agenţiei franceze.

Agenţia franceză are patru nivele de risc pentru posibili agenţi cancerigeni: cancerigenii cunoscuţi, cancerigenii posibili sau probabili, agenţii care nu pot fi clasificaţi şi cei care probabil nu sunt cancerigeni. Glifosatul se încadrează acum în a doua categorie: posibil cancerigen.
Noua clasificare vizează în principal uzul industrial al glifosatului, în timp ce utilizarea substanţei pentru grădinile de casă nu e considerată riscantă. Glifosatul intră în aceeaşi categorie de risc cu steroizii anabolizanţi şi munca în schimburi. Decizia IARC a fost publicată online joi, pe site-ul publicaţiei Lancet Oncology.

Conform agenţiei franceze, glifosatul e folosit în peste 750 de produse erbicide diferite şi a fost detectat în timpul pulverizării în aer, în apă şi în mâncare. Experţii spun că au existat „dovezi limitate” la oameni, care arată că erbicidul poate provoca limfomul non-Hodgkins. De asemenea, există dovezi convingătoare cum că glifosatul poate cauza şi alte forme de cancer, la şoareci şi şobolani. IARC mai spune că glifosatul a fost găsit în sângele lucrătorilor agricoli, ceea ce înseamnă că produsul chimic a fost absorbit de organism.

Monsanto şi alţi producători ai erbicidelor cu conţinut de glifosat sunt în total dezacord cu decizia IARC. „Toate utilizările obişnuite de glifosat sunt sigure pentru sănătatea umană”, a declarat Phil Miller, şeful global al afacerilor de reglementare şi guvernamentale ale Monsanto.
În 2012, Agenţia Protecţiei Mediului din Statele Unite în 2012 a evaluat glifosatul şi a ajuns la concluzia că îndeplineşte standardele legale de securitate şi că produsul chimic „ar putea continua să fie utilizat fără riscuri excesive pentru oameni sau mediu”.

Experţii agenţiei franceze IARC au spus că riscul de cancer provocat de erbicid apare în mare parte în contextul expunerii profesionale. „Nu cred că utilizarea în case e problema”, a spus un reprezentant al IARC. „Uzul în agricultură va avea cel mai mare impact. Pentru moment, e doar un lucru de care oamenii trebuie să fie conştienţi.”

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 26 aprilie 2015 13:04
Vizualizări: 3316

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
96
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
225
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
349
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
445