ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Centrele de date ale companiei Yandex vor fi utilizate pentru încălzirea orașelor

Căldura emanată de serverele centrului de date din Finlanda ale companiei „Yandex” cor di utilizate pentru încălzirea caselor din orașul Mantsala. Paterneriatul cu autoritățile locale îi va permite companiei să reducă cu o treime cheltuielile pentru energia electrică. În perspectivă, și centrele de date din regiunile Irkutsk și Vladimir vor fi utilizate, de asemenea, pentru încălzirea apartamentelor.

Nu este secret că odată cu dezvoltarea rețelelor virtuale, marile companii de internet devin principalii consumatori de energie și creează emisii substanțiale în atmosferă.

Anterior, am scris despre principiile activității centrelor de date ale Google și Facebook, iar acum vom relata puțin despre soluțiile ecologice ale companiei Yandex.

Recent, în orașul finlandez Mantsala, pe teritoriul centrului de date ale companiei Yandex, a început să funcționeze stația de încălzire, construită din mijloacele companiei energetice MSOY. Stația va comercializa căldura emanată de servere către serviciile comunale, care vor utiliza energia termică pentru încălzirea apei din rețeaua de apă caldă.

Principiul de funcționare e următorul: la centrul de date este conectat apeductul din sistemul orașului. Apa circulă prin rezervoare, prin care, cu ajutorul ventilatoarelor puternice este adus aerul cald, eliminat de servere. În prezent, apa se încălzește pînă la 30-45 de grade C, în funcție de anotimp. Stația aduce temperatura pînă la 55-60 de grade și furnizează agentul termic consumatorilor.

Particularitatea de bază a centrului de date al Yandex din Matsala, unde funcționează o unitate de cele patru unirăți de servere (fiecare cu capacitatea de 10 MWt) - sistemul de răcire este construită fără utilizarea condiționerelor industriale: serverele se răcesc în mod firesc, cu aerul de afară.

Serviciile comunale al orașului Mitsala au calculat că datorită căldurii de la servere, în 2016, costul căldurii pentru locuitorii orașului se va reduce cu 5%, consumul de gaze – de două ori, iar emisiile de carbon – pînă la 40%. Iar Yandex, care vinde căldura, planifică să reducă cheltuielile pentru energia electrică pînă la 30%. Totodată, centrul de date din Matsala nu este folosit la capacitatea maximă: acum funcționează doar o clădire din cele patru.

Utilizarea căldurii, emise de servere, pentru încălzirea locuințelor sau altor obiecte de infrastructură, nu este o noutate. De exemplu, în Olanda, aceasta este folosită pentru încălzirea serelor. La Zurich, centrul de date al GIB-Services și IBM încălzește un bazin, iar la Paris, căldura emisă de Telecity se folosește de savanți pentru reproducerea condițiilor climaterice, ce vor predomina în Franța către anul 2050.

Дата-центры Яндекса используют для отопления городов

Дата-центры Яндекса используют для отопления городов

Дата-центры Яндекса используют для отопления городов

Дата-центры Яндекса используют для отопления городов

 

Sursa: rodovid.me

Duminică, 03 aprilie 2016
Vizualizări: 1015

Citiţi de asemenea

Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
137
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
115
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
137
Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
375